Beeldroman brengt turbulente geschiedenis Lam Gods tot ver buiten de stadsgrenzen
Foto: © Stad Gent
Naar aanleiding van het Van Eyck-jaar sloeg de Stad Gent de handen in elkaar met Standaard Uitgeverij/Ballon Media om de bewogen geschiedenis van het Lam Gods te bundelen in een beeldroman. Het Lam Gods - Bewonderd en gestolen combineert historisch accurate teksten van Harry De Paepe met illustraties van Jan Van Der Veken, winnaar van de Cultuurprijs Stad Gent 2016.
De avonturen van het Lam
In de hele Europese kunstgeschiedenis is er geen enkel schilderij dat zo veel heeft meegemaakt als het Lam Gods. Van beschadiging en bijna-vernietiging tot diefstal en smokkelwaar, het altaarstuk van de gebroeders Van Eyck heeft het allemaal doorstaan.
Harry De Paepe bundelde die woelige geschiedenis en neemt in zijn beeldroman de lezer mee op een spannend avontuur vol omzwervingen. De Gentse illustrator Jan Van Der Veken vulde aan met prachtige tekeningen in zijn typische, herkenbare stijl. Het eindresultaat is een streling voor het oog en een must voor al wie een hart heeft voor Gent, Jan Van Eyck en de Vlaamse Meesters, geschiedenis of gewoon boeiende, goed geschreven verhalen.
Schepen van Cultuur Sami Souguir: "20 jaar geleden, tijdens het Keizer Karel-jaar, werd ‘De strip van Gent’ opnieuw gepubliceerd. Het bracht ons op het idee: waarom niet iets soortgelijks doen voor het Van Eyck-jaar? Er zijn al heel wat wetenschappelijke werken gepubliceerd over het Lam Gods, maar een boek toegankelijk voor het brede publiek ontbrak nog. Speciaal voor het Van Eyck-jaar werd daarom deze beeldroman gemaakt over de bewogen geschiedenis van het Lam Gods. Een must-read voor jong en oud."
Gezien de internationale aandacht voor het Van Eyck-jaar en het Lam Gods verschijnt het boek in 3 talen: Nederlands, Frans en Engels. Het Lam Gods - Bewonderd en gestolen is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel en de Van Eyck-shop onder het Belfort.
De auteurs
Geschiedenisleraar en auteur Harry De Paepe (°1981) schreef eerder De twee kanten van het Kanaal, Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden en is coauteur van het bekroonde Stiff Upper Lips. Waarom de Engelsen zo Engels zijn.
Jan Van Der Veken (°1975) is een Gentse illustrator. Al sinds 1999 levert hij met zijn atelier Fabrica Grafica illustraties met een retrofuturistische inslag. In 2016 won hij de Cultuurprijs van de Stad Gent. Zijn werk was al te zien op tal van tentoonstellingen en verscheen in The New Yorker.
Bron: Persruimte Stad Gent