Buitenexpo zet plannen dienstencentrum Gentbrugge in de kijker
Foto: © Stad Gent
Het voormalig dienstencentrum van Gentbrugge ondergaat vanaf het voorjaar 2021 een volledige transformatie. 'de Felix', zoals het gebouw zal heten, zal onder meer onderdak geven aan Academie De Kunstbrug, een lagere school, een wijkbib met leescafé, een stadsloket en een politiecommissariaat. Een buitenexpo zet vanaf woensdag 25 november 2020 de plannen in de kijker.
Herbestemming
Vanaf het najaar 2023 wordt het voormalige dienstencentrum van Gentbrugge de nieuwe thuis van de Academie voor Muziek, Woord en Dans De Kunstbrug, enkele publieke werkplekken en de lagere afdeling van freinetschool 't Groen Drieske. Ook de loketten van de Dienst Burgerzaken, de wijkbibliotheek met leescafé en het politiecommissariaat Gentbrugge vinden er onderdak. Buurtorganisaties en buurtbewoners kunnen ook ruimtes in de Felix gebruiken voor hun activiteiten. Het wordt een duurzaam gebouw waar iedereen terechtkan.
'Zoals bij elk bouwproject dat de Stad tegenwoordig start, kiezen we ook bij de Felix voor duurzaamheid en toegankelijkheid voor iedereen. Dat lijkt evident, maar dat vraagt degelijk onderzoek, doordachte keuzes en extra investeringen. Het zijn investeringen die we gráág doen. In de Felix zal iedereen welkom zijn.' - Annelies Storms, schepen van Facility Management
Het ontwerpteam Trans architectuur | stedenbouw, Util, Boydens, Daidalos en Cluster presenteert nu zijn definitieve plannen en kiest voor meerdere toegangen, die allemaal uitgeven op de agora, een grote open ruimte op het gelijkvloers. De Felix wordt zo een ontmoetingsplek waar leerlingen, muzikanten, boekenwurmen, dansers, bezoekers, buurtorganisaties en buurtbewoners bijeen komen.
'Ik zie het al voor me: kinderen zullen in de Felix leren rekenen, schrijven en dansen. Om dan net voor hun generale repetitie nog snel enkele boeken te ontlenen en te zwaaien naar hun ouders die na het vernieuwen van hun identiteitskaart afgesproken hebben met vrienden om samen te sporten. De Felix wordt hét kloppend hart van de buurt, waar jong en oud zich thuis voelen.' - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs
Duurzaamheid
De Stad Gent kiest voor een duurzaam ontwerp. Zo wordt het water van de platte daken gerecupereerd voor de toiletten, komt er een groendak en worden er zoveel mogelijk zonnepanelen gelegd. Een warmtepomp zorgt voor verwarming op koude dagen en passieve koeling op warme. De nieuwe spektakelzaal is zelfs een passief gebouw. Het gebouw zal uiteraard ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Er komen ook zitbanken rondom het gebouw, openbare toiletten, een infopunt over de Gentbrugse Meersen, veilige fietsroutes, fietsstallingen en extra vuilnisbakken.
De naam 'de Felix' is een knipoog naar de architect van het gebouw, Paul Felix. In de jaren 50 speelde hij een belangrijke rol in de doorbraak van de moderne architectuur in Vlaanderen. Hij raakte geïnspireerd door het Engelse brutalisme: sobere materialen, veel beton, strakke lijnen.
De buitenexpo is vanaf woensdag 25 november 2020 te bezichtigen rondom het gebouw, Braemkasteelstraat 29, 9050 Gentbrugge.
Alle informatie over de plannen
Bron: Stad Gent