Gentse Boekenbeurs 2.0
Foto: © Jessica Ruscello
Vanuit Gent werd geen bod gedaan op boek.be en de bijhorende boekenbeurs, vanuit andere steden evenmin. Nochtans blijf ik er nog steeds van overtuigd dat Gent dé nieuwe locatie voor een groot boekenevenement moet worden. Dat dat geen doorslagje van de Boekenbeurs mag worden was van meet af aan duidelijk, dat we de Gentse boekhandelaars daarbij willen betrekken eveneens.
“Heeft Gent geen interesse om de Boekenbeurs een nieuwe stek te geven?” Een journalist stelde die vraag begin maart en lang nadenken was geen optie. Niet alleen omwille van de strakke deadline – drie weken later werden de biedingen voor de overname al verwacht – maar ook omdat Gent een gedroomde locatie is voor zo’n grote beurs. Na elke Boekenbeurs kwam de vraag er meer dan eens. Waarom niet in Gent in plaats van die drukke, broeierige expozalen in Antwerpen? Dus was het antwoord op de vraag makkelijk: natuurlijk willen wij een monument als de Boekenbeurs naar Gent halen!
In de drie weken die volgden gebeurde er heel wat. Er werd gesproken met de organisatoren van de Jaarbeurs en zij toonden interesse. We werden overstelpt door berichten van Gentse boekenliefhebbers en van diverse spelers om, elk vanuit hun eigen discipline of werkzaamheden, mee hun schouders te zetten onder een boekenbeurs in onze stad. Naast al die steunbetuigingen kwam er echter ook een kritische noot van de zelfstandige boekhandels. Een kritische noot waar we alle begrip voor hebben en waar we ook rekening mee houden. Van meet af aan was duidelijk dat een Gentse boekenbeurs geen kopie van die in Antwerpen mocht zijn. Waarom geen gedecentraliseerd evenement met inbreng van de lokale boekhandels?
Een paar dagen voor de deadline kwam een open brief van de uitgevers. Hun boodschap was niet mis te verstaan: ze gingen liever hun eigen weg. In hun woorden: “We hebben als Vlaamse uitgevers de voorbije jaren alles gedaan om Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs, te redden, inclusief een grote financiële steun. Helaas bleken die inspanningen niet voldoende, wat we heel jammer vinden. Maar we willen niet bij de pakken blijven zitten.”
Het gevolg: geen enkele stad of beursorganisator deed een bod. Logisch ook. Waarom investeren in de Boekenbeurs als de Vlaamse uitgevers een nieuw initiatief voorstaan?
Dat er vanuit Gent geen bod kwam op de Boekenbeurs betekent niet dat het engagement om er een grootschalig boekenevenement te organiseren weg is, maar we vinden het als stad niet onze taak om dat zelf te doen. Wel willen we een faciliterende rol spelen en de Gentse spelers bijstaan om een nieuw boekenevenement naar onze stad te halen, in samenwerking met onze lokale boekenhandelaars en bij voorkeur op diverse locaties zodat dit een festiviteit wordt voor onze hele stad. Ik ben er van overtuigd dat we van dit verhaal een feest kunnen maken voor iedereen … ook voor de lokale boekhandels.
Sami Souguir
Schepen van Cultuur