• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Kunstwerk ROA aan Oude Houtlei verwijst naar zoenoffer Lam Gods

3 juni 2021

Straatkunstenaar ROA heeft zijn werk aan de Oude Houtlei afgewerkt. De afbeelding van een haas, geïnspireerd door het Lam Gods, is het sluitstuk van het straatkunstparcours in het kader van het Van Eyck-jaar. "Met de voorbereiding van een werk gaat heel wat denkwerk gepaard. Ik laat ideeën en denkpistes broeden", zegt de kunstenaar zelf.


Voor zijn werk op de gevel van de Sint-Lucascampus baseerde de kunstenaar zich op de metaforische betekenis van het zoenoffer, een thema dat ook terug te vinden is in het Lam Gods. Het Lam is de personificatie van Jezus die zijn leven offert om de mensheid van haar zonden te verlossen. De haas is bovendien een iconisch dier dat regelmatig terugkeert in het oeuvre van ROA. Het symboliseert wedergeboorte en opstand.

"Met de voorbereiding van een werk gaat heel wat denkwerk gepaard. Ik laat ideeën en denkpistes broeden. Het is een organisch proces. De mogelijkheden van een gegeven muur, de afmetingen, de omgeving en de omstandigheden waarin gewerkt moet worden, de architectuur,... Het zijn allemaal factoren die een belangrijke rol spelen in het creatieproces." - ROA, straatkunstenaar

Het nieuwe werk van ROA wordt nog voor de zomer toegevoegd aan de vernieuwde Sorry Not Sorry Street Art Map. Het werk is het laatste in een reeks van straatkunstwerken in het kader van het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’. Zo ging de Argentijnse kunstenaar Pastel aan de slag in de Kuiperskaai en bewerkte het Franse duo Monkey Bird Crew de achtergevel van de Handelsbeurs. Je vindt alle werken ook op de website van Visit Gent.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Tijdens het Van Eyck-jaar zijn er tal van monumentale straatkunstwerken bijgekomen. Sommige duidelijk zichtbaar, andere wat weggestopt. Een perfecte reden om onze binnenstad nog eens te verkennen en op zoek te gaan naar kunstwerken in pakweg de Mageleinsteeg, de Braderijstraat, de Ketelvest, de Vrijdagmarkt en Bij Sint-Jacobs."


Bron: Stad Gent