Meer dan 300 theaterpoppen vinden nieuwe thuis in Huis van Alijn
Foto: © Michiel Devijver
Het Huis van Alijn verwelkomt een nieuwe collectie theaterpoppen. De collectie is een schenking van Cemper, het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed, en bevat meer dan 300 poppen.
In het najaar van 2019 zocht Cemper een nieuwe thuis voor zijn collectie van honderden historische theaterpoppen. Het Huis van Alijn is een van de vijf geselecteerden die een deel van deze collectie verwierf. Er zijn theaterpoppen bij van het Gentse Theater Taptoe, gesticht door Luk De Bruyker, en poppen die verzameld, gebruikt of gemaakt zijn door drie generaties van de Mechelse familie Contryn, door medewerkers van de School voor Poppenspel en de figurentheaters Spelleke van Ulenspiegel en Hopla. Paul Contryn is vandaag nog steeds als figurenmaker en scenograaf verbonden aan theatergezelschap DE MAAN.
De poppen worden bewaard in het centraal erfgoeddepot van de Stad Gent in de Ghelamco Arena. In dit depot kan de collectie op een duurzame manier bewaard worden.
"Poppenspel ligt ons nauw aan het hart. Het is al lange tijd, ook vandaag, populair bij alle leeftijden. Dit erfgoed spreekt echt tot de verbeelding en heeft een bijzondere waarde. Het Huis van Alijn wil een rol opnemen om dit cultureel erfgoed duurzaam te bewaren, publiek te ontsluiten en te onderzoeken. In 2022 plannen we een expo rond poppenspel en zal de collectie ook online ontsloten worden via de website van het Huis van Alijn." - Ann Van Nieuwenhuyse, directeur Huis van Alijn
Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Voor de theaterpoppen een plek krijgen in het depot, leggen ze nog een hele weg af achter de schermen. De collectie werd eerst gecontroleerd op eventuele schade. Na een anoxiebehandeling om de poppen ongediertevrij te maken, werden ze gereinigd, gefotografeerd, geregistreerd en professioneel verpakt volgens de museale normen. Het is een fragiele collectie die we met de grootste zorg zullen bewaren."
- Lees meer over de collectie theaterpoppen van het Huis van Alijn
- Lees alles over de poppencollectie van Cemper
Bron: Stad Gent