300 jaar oud reisverhaal komt tot leven in expo in Sint-Pietersabdij
Foto: © Stad Gent
De nieuwe tentoonstelling 'Wonderlijke Voyage' is vanaf vrijdag 22 oktober 2021 te zien in de Gentse Sint-Pietersabdij. Maritieme topstukken komen in een spannende audiogids tot leven en vertellen het waargebeurde verhaal van een Gentenaar die in 1721 de reis van zijn leven maakt aan boord van een Oost-Indiëvaarder. De tentoonstelling loopt tot 6 maart 2022.
Gedetailleerd reisdagboek
In 1721 gaat de Gentse priester Michael de Febure op vraag van een Gentse ondernemersfamilie aan boord van het schip de Sint-Pieter op handelsmissie naar Oost-Indië. Het is de eerste keer dat hij van onder zijn kerktoren komt. De Febure ziet een wereld voor hem opengaan en schrijft zijn ervaringen minutieus neer in een reisdagboek. Op basis van dat dagboek, dat al die tijd bewaard werd in de Gentse Universiteitsbibliotheek, is er nu de belevingstoonstelling 'Wonderlijke Voyage' in de Sint-Pietersabdij.
Audiogids en wonderlijke objecten
Bezoekers worden met een audiogids op sleeptouw genomen op een reis waar angst en opluchting, vreugde en verdriet elkaar afwisselen. Titus De Voogdt kruipt in de huid van de Gentse aalmoezenier, Sebastien Dewaele vertolkt de Oostendse kapitein Janssens en Wouter Bruneel geeft gestalte aan de norse eerste stuurman.
Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Deze tentoonstelling neemt ons niet alleen 300 jaar terug naar een tijd van ontdekkingstochten en handelsreizen. Ze laat ons ook kennismaken met een Gentenaar die door iedereen vergeten was maar wiens avontuur dankzij een archiefvondst helemaal terug tot leven komt."
In een originele scenografie navigeren bezoekers tussen historische zeekaarten, scheepsmodellen, exotische dieren en vondsten uit 18de-eeuwse scheepswrakken. Samen met de bemanning botsen ze op kapers, verkennen ze de Kaapverdische eilanden en trotseren ze stormen. En cours de route ontdekken ze het wonderlijke zeeleven om uiteindelijk aan te komen in de Indische havenstad Surat, een smeltkroes van culturen, geuren en kruiden.
Lees het uitgebreide persdossier
Bron: Stad Gent