Chefs en foodondernemers bundelen krachten in 'Gentse Culinaire Raad'
Foto: © Stad Gent
Gentse chefs en foodondernemers verenigen zich in een 'Gentse Culinaire Raad'. Ook de Stad Gent zal die mee ondersteunen. De raad, met chef Olly Ceulenaere als voorzitter, zal de eet- en drinkcultuur in de Arteveldestad ondersteunen en versterken.
Met de oprichting van de Gentse Culinaire Raad wil de sector samen met de Stad de unieke Gentse positie in de culinaire wereld verder uitdragen en versterken. De nadruk ligt daarbij op lokale, ambachtelijke producten, uitzonderlijk vakmanschap en een levendige eet- en drinkcultuur met wereldse invloeden.
Alle Gentse chefs, foodmakers en ondernemers zijn welkom in de raad. Ze kunnen zich online registreren. In de raad zetelen nu al chefs zoals Michaël Vrijmoed en Sam D’huyvetter, en bekende ondernemers zoals Dimitri Messiaen van Dok Brewing Company en Joost Arijs. Ook de jongere generatie is vertegenwoordigd met onder meer chefs Lore Snauwaert, Anna Wynants van De Keukentafel en Neri De Meester van Omage. Olly Ceulenaere, chef en zaakvoerder van restaurant Publiek, neemt het voorzitterschap op zich.
"Een van de belangrijkste drijfveren van de Gentse Culinaire Raad is het delen van expertise. We willen onze knowhow delen en vermenigvuldigen vanuit een ongelooflijke fierheid, passie en goesting voor eten en drinken." - Olly Ceulenaere, voorzitter Gentse Culinaire Raad
De Gentse Culinaire Raad komt vier keer per jaar samen. De raad buigt zich onder meer over een overzicht van lokale foodmakers en producten, maar ook over kruisbestuivingen en evenementen. De raad denkt ook na over relevante beleidsthema’s zoals tewerkstelling en afvalbeleid, en over nieuwe uitdagingen zoals de shift naar meer plantaardige voeding. In samenwerking met PuurGent, Visit Gent en Toerisme Vlaanderen worden de krachten ook communicatief gebundeld.
"Gentenaar zijn durvers: we experimenteren graag en we blijven nieuwe dingen uitproberen. Dat is ook de mentaliteit die culinair Gent typeert. Al jaren zetten ondernemers zich in om maatschappelijke trends creatief te vertalen naar een duurzaam aanbod. Hun ervaringen kunnen ze nu makkelijker delen met elkaar dankzij de Gentse Culinaire Raad." - Sofie Bracke, schepen van Economie en voorzitter PuurGent