• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Oude champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

13 oktober 2022

Het cohousingproject JEAN in Sint-Amandsberg is zo goed als klaar. Een verlaten champignonkwekerij werd er omgevormd tot tien woningen rond een gemeenschappelijke tuin. Daarnaast is er een collectieve werkplek, leefruimte, speelplek en wasplaats. Tot slot heeft het project een rolstoeltoegankelijke inclusiewoning voor een persoon die zelfstandig woont maar af en toe wat hulp kan gebruiken.

Vlak bij het centrum van Gent kocht sogent in 2012 de voormalige champignonkwekerij 'Mycelia'. Bouwgroep JEAN en ectv architecten transformeerden de site tot een cohousingproject met tien woningen rond een grote gemeenschappelijke tuin. De woningen hebben elk een eigen luifel als informele drempel tussen de collectieve tuin en de private buitenruimte. Zo ontstaat er een gaanderij die dient als overgangsruimte en die ontmoeting in de hand werkt. Achteraan gaat de luifel over in een overdekt terras.

Schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent Sami Souguir: "Sogent kocht de terreinen, zocht naar kandidaat-bewoners en stond de bewonersgroep bij in de zoektocht naar een ontwerper voor de site. Het is inmiddels het derde opgeleverde cohousingproject dat door sogent werd opgestart."

Naast de tuin telt het project nog meer gemeenschappelijke delen. Zo is er een collectieve werkplek, leefruimte, speelplek en wasplaats. Er werd ook maximaal rekening gehouden met rolstoeltoegankelijkheid, één van de bewoners is ook rolstoelgebruiker. Een groot deel van de gemeenschappelijke plekken ligt achterin het project, met een overdekte ruimte als hart. Vooraan is er een groot werkatelier in openlucht, wat leven creëert langs de straatzijde. Er zijn ook stallingen voor een 70-tal fietsen en vijf autostaanplaatsen. Dat is een beperkt aantal aangezien de hele groep aan autodelen zal doen.

"In cohousingprojecten zie je veelal een grote polyvalente ruimte waar veel kan maar weinig goed is. We dachten, laten we het gemeenschappelijk programma opknippen zodat die ruimtes ook even knus, comfortabel en gezellig zijn als een woning." - Els Claessens, architectenbureau ectv


Grijswaterrecuperatie en gasloos verwarmen

Ook op het gebied van water- en energieverbruik werden heel wat inspanningen geleverd. Zo werkt het project met grijswaterrecuperatie. Het gebruikte, 'grijze' water van baden, douches en wastafels wordt gefilterd en daarna hergebruikt voor de toiletten en wasmachines. Vier groendaken en heel wat wadi's zorgen ervoor dat het water opnieuw zijn weg vindt naar de bodem. Wat het energieverbruik betreft, zorgen zonnepanelen en een collectieve warmtepomp in combinatie met vloerverwarming ervoor dat de verwarming en het water voor sanitair volledig gasloos zijn.


Ruimte voor een inclusiewoning

De bewonersgroep voorzag tot slot ook ruimte voor een inclusiewoning, die ook bewoonbaar is voor rolstoelgebruikers. De eerste bewoner is een persoon met een autismespectrumstoornis. Die kan er zelfstandig wonen, maar af en toe een beroep doen op de hulp en nabijheid van de andere bewoners. De woning wordt verhuurd via het Sociaal Verhuurkantoor Gent.

Cohousing helpt om de beschikbare ruimte in een stad optimaal te benutten en gaat sociaal isolement tegen. Het samenleven en het delen van ruimte, spullen en tijd maken het mogelijk om comfortabel te leven op een sociaal en ecologisch duurzame manier.Cohousinggroep JEAN


Bron: Stad Gent