Gent Europese Culturele Hoofdstad? Festival zet kandidatuur mee op de rails
Foto: © Stad Gent
Gent wil in 2030 Europese Culturele Hoofdstad worden en is druk bezig met de voorbereiding van zijn kandidatuur. Van dinsdag 3 tot en met zaterdag 7 oktober 2023 zorgt het #Gent2030 doeners- & (om)denkersfestival met meer dan 125 activiteiten voor vijf dagen vol inspiratie.
In 2030 leveren België en Cyprus de Europese Culturele Hoofdstad. Gent is kandidaat voor deze titel. Het vijfdaagse festival zet dat extra in de verf. Er is tijdens het festival een grote mix aan activiteiten: workshops en debatten, gesprekken in de taxi’s van Fouad en Selim of in de BUUTjes met filosofen, een inclusieve dans- en jamsessie, fietstochten en wandelingen, enzovoort. Iedereen is welkom op verschillende locaties, van de Sint-Pietersabdij en de haven tot de Arsenaalsite. Het programma is te vinden op www.gent2030.eu. De activiteiten zijn gratis, maar inschrijven is de boodschap.
"Het uitgangspunt is het concept ‘Gent als Space of Belonging’. We zien dit festival als een leeromgeving om doeners en omdenkers uit parallelle werelden en verschillende gemeenschappen met elkaar te verbinden. Eerst elkaar inspireren, dan Europa." - Frederik Sioen & Amani El Haddad, coördinatoren Gents Kunstenoverleg en het festival
Teamwerk
Het festival wordt gecoördineerd door het Gents Kunstenoverleg. Dat is met de Stad Gent, Community Gent, Universiteit Gent en North Sea Port een van de stichtende leden van de vzw Gent2030 die sinds eind 2022 de kandidatuur opvolgt.
Het Gents Kunstenoverleg koos deze zomer ook een Gent2030-artistiek team. Dat bestaat uit acht Gentenaars die actief zijn in de socioculturele sector: Idries Benshabo, Mathieu Charles, Stefaan De Winter, Jens De Wulf, Nele Keukelier, Madonna Lenaert, Naima Lafrachi en Fadma Soussi. Zij doen tijdens het festival inspiratie op en gaan in dialoog gaan met de aanwezigen. Nadien tekenen ze de cultureel-artistieke lijnen uit. In februari 2024 volgt dan een tweede Gent2030-week met de focus op een cultureel programma.
Schepen van Cultuur Sami Souguir: "In Gent kiezen we in tegenstelling tot veel andere steden niet voor één artistieke leider die het gezicht is van hele het project, wel voor partnerschappen en teamwerk."
Inzetten op verbinding
De Stad Gent startte in 2021 met de voorbereiding van de kandidatuur en betrekt zoveel mogelijk Gentenaars en Gentse organisaties. Om na te gaan wat de Gentenaars willen, vonden al meer dan 400 bevragingen en heel wat meetings en gesprekken plaats.
"De Gentse aanpak past in de ambitie van Europa om via cultuur in te zetten op verbinding. In Gent staan we achter deze visie en gaan we voor een project van, voor en door Gentenaars." - Mathias De Clercq, burgemeester
De komende tijd bereidt de vzw Gent2030 het Gentse dossier verder voor. Zo krijgt de kandidatuur een Europese invulling en wordt de brug gelegd tussen Gent als European Youth Capital in 2024 en de ambities voor 2030. Tegen eind 2024 moet een eerste ontwerp klaar zijn. Begin 2025 wordt de shortlist van Belgische steden bekendgemaakt en begin 2026 de nieuwe culturele hoofdstad van Europa voor 2030.
Bron: Stad Gent