• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Unieke uitwisseling: opgezette vogels in MSK, kunst in De wereld van Kina

4 juli 2024

Wie deze zomer het MSK bezoekt, stoot op enkele bijzondere wonderkabinetten die op het eerste gezicht niet in het museum thuishoren. Wie De wereld van Kina bezoekt, treft dan weer enkele opmerkelijke werken uit de MSK-collectie aan. De twee Gentse musea wisselen werken uit, en daar hoort ook een kinderparcours bij.

De wereld van Kina, het natuurmuseum voor kinderen en jongeren in Gent, bestaat dit jaar honderd jaar. Om dat te vieren, slaat het museum de handen in elkaar met het Museum voor Schone Kunsten (MSK Gent). Beide musea wisselen collectiestukken uit. Kinderen kunnen nog tot eind augustus met een opdrachtenboekje op beide locaties een parcours doorlopen.

In het MSK duiken tussen de schilderijen kleine wonderkabinetten op met bijzondere natuurschatten: opgezette vogels, reptielen op sterk water en prachtig gekleurde stenen. Kinderen die het parcours volgen, kunnen nadenken over tal van bijzondere vragen. Wat heeft een geschilderde engel gemeen met een vogel? Hoe levensecht werden die vissen en kreeften geschilderd?

"In dit feestjaar breekt De wereld van Kina op verschillende manieren uit zijn muren. Dat enkele stukken nu uitgewisseld worden met het MSK biedt een nieuw publiek een inkijk in deze prachtcollectie. Ook creëert de dialoog tussen de kunststukken en de natuurschatten een bijzondere context om deze stukken te ervaren. Een aanrader!" - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Omgekeerd duikt er plots kunst op in 'De wereld van Kina: het Huis' op het Sint-Pietersplein. Veertien replica's van werken uit de MSK-collectie gaan er in dialoog met de thema's van de tentoonstellingen in het natuurmuseum. Zo hangen er onder andere kleurrijke vogels van Melchior d'Hondecoeter in de vogelzaal en een strandgezicht van Léon Spilliaert in de tentoonstelling over de zee.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Bij het MSK willen we de Gentenaars zo jong mogelijk enthousiast maken voor kunst. Dat kan op vele manieren, van verjaardagsfeestjes in het museum tot jongerenateliers. Een samenwerking met De wereld van Kina past perfect in dat plaatje."


Bron: Stad Gent