Huis Arnold Vander Haeghen zet deuren open voor het grote publiek
Foto: © Stad Gent
Vanaf vrijdag 26 april 2019 is de benedenverdieping van Huis Arnold Vander Haeghen, in de Veldstraat 82, vrij te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur.
Historische Huizen Gent stelt vanaf 26 april het Huis Arnold Vander Haeghen in de Veldstraat open voor het grote publiek. Bezoekers vinden er naast een mooi gedecoreerde eetkamer en een uniek Chinees salon, ook het kabinet van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck.
Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Naast Hotel d'Hane Steenhuyse is nu ook Huis Arnold Vander Haeghen gratis te ontdekken. Het buitenbeentje in Huis Arnold Vander Haeghen is het kabinet van Maurice Maeterlinck, een tijdgenoot van Vander Haeghen. Met de opening brengen we opnieuw een stukje Gentse geschiedenis dichter bij de Gentenaar."
Tot nu toe kon de benedenverdieping enkel met gids worden bezocht. Daar komt nu dus verandering in. Het interieur roept de sfeer van het begin van de twintigste eeuw op: de glorietijd van Arnold Vander Haeghen. In de vestibule en de eetkamer snuiven de bezoekers een vleugje belle epoque op, terwijl het Chinees salon, met haar origineel 18de-eeuws zijden behang ook voor de familie Vander Haeghen een pronkkamer was.
Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck verbleef zelf nooit in het huis. Zijn werkkamer uit Orlamonde in Nice, waar hij tot aan zijn dood in 1949 woonde en werkte, werd in 1973 door de familie aan de stad Gent geschonken. In de Veldstraat 82 vond de werkkamer een goed onderkomen.
Wat voorafging
Het pand, dat oorspronkelijk uit drie woonhuizen bestond, was al van voor 1746 in het bezit van rococoarchitect David ‘t Kindt. Hij ontwierp er een nieuwe gevel voor, maar stierf voor de werken konden worden afgerond. Zijn weduwe verkocht de gebouwen in 1771 aan de grote Gentse katoenbaron, Jodocus Clemmen. Hij, en later zijn zoon, lieten het gebouw afwerken en prachtig decoreren.
Na het overlijden van zoon Pieter Clemmen kwam het in 1841 in handen van drukker Desiré-Jean Vander Haeghen. Hij vestigde er zijn drukkerij waar onder andere de 'Gazette van Gent' werd gedrukt. Drie generaties Vander Haeghens zouden er werken en verblijven. Na de Eerste Wereldoorlog stopte de jongste telg, Arnold, met de drukkerij. Hij bleef er wonen tot aan zijn dood in 1942. In zijn testament liet hij optekenen dat het gebouw na de dood van zijn weduwe eigendom zou worden van de Stad Gent. Dat gebeurde in 1951.
Open tijdens Erfgoeddag
Tijdens Erfgoeddag, op zondag 28 april, is iedereen welkom tussen 10 en 18 uur voor een bezoekje en een heuse 'belle epoque fotoshoot'.