• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

›› Home ›› Nieuws

Jan van Eyck-tentoonstelling in Gent wordt de grootste ooit

10 mei 2019

Het MSK heeft een nieuwe reeks kunstwerken onthuld die volgend jaar afreizen naar Gent voor de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’. Daarmee is nu al duidelijk dat de tentoonstelling de grootste rond Jan van Eyck ooit wordt. Meer nog: nooit eerder waren zoveel werken van de meester op dezelfde plaats te bewonderen.

Van 1 februari tot en met 30 april 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) hulde aan de Vlaamse meester Jan van Eyck, met de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’. Van bij de start van het tentoonstellingsproject lag de lat bijzonder hoog. Wereldwijd zijn er slechts een twintigtal werken door Jan van Eyck bewaard en sommige daarvan zijn te kwetsbaar om hun bewaarplaats nog te mogen verlaten.

Het MSK geeft pas dit najaar de volledige lijst prijs met alle werken die getoond zullen worden. Maar op iets meer dan een maand voor het einde van de vroegboekactie, onthult het MSK een nieuwe reeks kunstwerken die naar Gent zullen afreizen.


Het hart van de tentoonstelling

Centraal in de tentoonstelling staan de acht gerestaureerde buitenluiken van 'De Aanbidding van het Lam Gods', een hoogst uitzonderlijke bruikleen van de Gentse Sint-Baafskathedraal. Het is geleden van 1902 dat panelen van dit meesterwerk werden opgenomen in een tentoonstelling, en toen waren dat er ‘slechts’ twee (namelijk de panelen van Adam en Eva).

Nooit eerder werden alle acht buitenluiken buiten de kathedraal in een tentoonstelling samengebracht met ander werk door Van Eyck of zijn tijdgenoten. Bovendien zullen de panelen na 2020 de kathedraal nooit meer verlaten. Daardoor is de tentoonstelling in het MSK de enige en laatste kans om de panelen in een ruimere context te bekijken.

Daarnaast zullen ook onderstaande werken naar Gent reizen:

  • Jan van Eyck, 'De Madonna bij de fontein', 1439 Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen
  • Jan van Eyck, 'Portret van Baudouin de Lannoy', ca.1435 Gemäldegalerie der Staatliche Museen zu Berlin – Preussischer Kulturbesitz, Berlijn
  • Jan van Eyck, 'De Annunciatie diptiek', ca. 1433 – 1435 Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid
  • Jan van Eyck, 'Portret van een man met blauwe kaproen', ca. 1428−1430 Muzeul National Brukenthal, Sibiu (Roemenië)
  • Jan van Eyck, 'De Heilige Barbara van Nicomedië', 1437 Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen
  • Jan van Eyck en atelier, 'De Madonna bij de fontein', ca. 1440 Privéverzameling
  • Jan van Eyck, 'De Annunciatie', ca. 1434-1436 Andrew W. Mellon Collection, National Gallery of Art, Washington DC
  • Hand G (Jan van Eyck), 'Het getijdenboek van Turijn-Milaan', ca. 1420-1440 Palazzo Madama, Turijn


Dat brengt het totaal aan Van Eycks nu al op acht paneelschilderijen en een geïllustreerd ‘getijdenboek’. Aan die indrukwekkende reeks voegt het MSK nog belangrijke werken toe uit het atelier van de kunstenaar, en vijftiende en zestiende-eeuwse kopieën van schilderijen door Van Eyck waarvan het origineel in de loop der eeuwen verloren is gegaan.

Schepen van Cultuur Sami Souguir: "Van Eyck. Een optische revolutie wordt bij deze officieel de grootste tentoonstelling rond Jan van Eyck ooit. Nog nooit waren zoveel werken van Van Eyck op één plaats samen te bewonderen. En voor wie nog altijd niet overtuigd zou zijn: dit najaar geeft het MSK de finale lijst prijs met alle Van Eycks en de andere topwerken die getoond zullen worden."

"Deze tentoonstelling over Van Eyck is echt uniek. Als stadsbestuur zijn we zeer blij dit in Gent te kunnen realiseren, voor toeristen én voor de Gentenaars." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme


Jan van Eyck en tijdgenoten

Als schilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede (1396-1467) en werkend voor het flamboyante hof en de rijke inwoners van steden als Brugge en Gent, stak Jan van Eyck (ca. 1390-1441) ver uit boven zijn tijdgenoten. Met zijn weergaloze techniek, wetenschappelijke kennis en ongeëvenaarde observatievermogen tilde Van Eyck de olieverfschilderkunst tot ongekende hoogten en bepaalde hij de koers van de Westerse schilderkunst. Nooit eerder had een schilder de realiteit zo tastbaar gemaakt, met portretten waarin enkel de adem ontbreekt en landschappen die de wereld in al haar facetten tonen.

Om Jan van Eycks optische revolutie tastbaar te maken, plaatst het MSK zijn werken naast kunst van zijn meest getalenteerde tijdgenoten. In totaal brengt de tentoonstelling meer dan 100 schilderijen, miniaturen, sculpturen en tekeningen uit de (late) middeleeuwen samen.

Daarvoor werkt het MSK samen met grote Belgische en internationale partners. Klinkende namen als de Vaticaanse musea of de Galleria Doria Pamhilj in Rome, het Prado en het Museum Thyssen-Bornemisza in Madrid, de Gemäldegalerie in Berlijn of het J. Paul Getty Museum in Los Angeles behoren tot de vele partners die hun stukken in bruikleen geven.


Vroegboekactie

Mis de vroegboek-actie niet! Duizenden bezoekers kochten nu al hun ticket voor de tentoonstelling. Wie voor eind juni beslist, krijgt bovendien extra korting. Met een vroegboekticket betaal je 22 euro, in plaats van 28 euro aan de kassa tijdens de tentoonstelling. Jongeren betalen 15 euro, onder de 18 jaar betaal je 2 euro. 

Lees meer over de tentoonstelling, tickets en tarieven.


OMG! Van Eyck was here

De tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ kadert in het overkoepelende themajaar 'OMG! Van Eyck was here' in 2020. Gedurende het hele jaar brengt de Stad Gent hulde aan zijn grootste Vlaamse meester. Theater, dans, muziek, mode, gastronomie en zelfs shoppen zullen een jaar lang in het teken van Van Eyck staan.

Lees meer over het themajaar 'OMG! Van Eyck was here'.