UZ Gent en UGent geven bezoekers De Krook spoedcursus reanimeren
Foto: © Stad Gent
Als iedereen zou kunnen reanimeren, zouden er in Gent jaarlijks naar schatting 50 tot 100 extra levens gered worden. Om dat aan te kaarten, krijgen bezoekers van De Krook op woensdag 16 oktober 2019, Restart a Heart Day, een gratis spoedcursus reanimeren.
In België gebeuren er 30 (plotse) hartstilstanden per dag, waarbij slechts 3 mensen het overleven. In Gent krijgen jaarlijks zo'n 150 à 200 mensen een (plotse) hartstilstand. Als iedereen in Gent zou kunnen reanimeren, zouden er jaarlijks naar schatting 50 tot 100 extra levens gered worden. Acht op de tien van de hartstilstanden gebeuren immers thuis of op openbare plaatsen.
Vaak weten getuigen echter niet hoe ze moeten reageren. Hersenen en vitale organen krijgen geen zuurstof meer, het slachtoffer verliest bijna onmiddellijk het bewustzijn. Al na 3 minuten treedt er onherstelbare hersenschade op. Onmiddellijke actie is dus uiterst belangrijk.
"Minder dan 1 op de 10 Belgen die een hartstilstand krijgt buiten het ziekenhuis, overleeft dat. Ter vergelijking: in Nederland overleeft bijna 1 op de 4. Omdat een hartstilstand het vaakst voorkomt in de privésfeer, organiseren we deze gratis reanimatieopleiding. Met wat meer kennis kunnen we allemaal levens redden. Ondertussen werkt Stad Gent ook mee aan het Ambulance Drone-programma: in de toekomst zal een drone een defibrillator tot bij het slachtoffer kunnen brengen." - Rudy Coddens, schepen van Seniorenbeleid, Gezondheid en Zorg
Kennis kan levens redden
Ook weten hoe je een AED-toestel (een automatische externe defibrillator of draagbare hartstarter) moet gebruiken, is van belang. Ook daarom staat er op woensdag 16 oktober, Restart a Heart Day, van 10 tot 16 uur een team klaar van UGent en UZ Gent om bezoekers van bibliotheek De Krook een spoedcursus reanimatie te geven. In 10 minuten leer je alles wat je moet weten. Na de korte workshop krijg je ook een diploma met de checklist van wat je moet doen.
- Veiligheid verzekeren
- Bewustzijn checken
- 112 vormen en luidspreker aanzetten
- Ademhaling controleren
- Instructies van de 112-operator volgen
- Borstcompressies (+ beademingen) toedienen
- Defibrillator gebruiken
Schepen van Cultuur en voorzitter De Krook Sami Souguir: "In Gent zijn er een 70-tal locaties met groene AED-toestellen, in De Krook zelf zijn er drie toestellen. Maar bijna niemand weet hoe zo’n toestel werkt. Dat moet beter."
Bron: Persuimte Stad Gent