Wildplakken
Illigale affiches en stickers op verkeersborden, verlichtingspalen... zorgen voor visuele vervuiling en een verloederde indruk. In het verleden zijn er al ludieke acties geweest waarbij affiches overplakt werden, maar bij wildplakken is er ook een GAS mogelijk.
Concreet heb ik volgende vragen:
- In welke mate wordt er door de politie opgetreden tegen wildplakken?
- Zijn er al administratieve sancties uitgeschreven? Zo ja, hoeveel?
- Welke inspanningen worden gedaan om overtredingen te sanctioneren wanneer er geen verantwoordelijke uitgever is vermeld?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Voor 2010 tot en met maart 2011 zijn er in totaal 44 gemeentelijke administratieve sancties opgemaakt. De Dienst Lokale Preventie en Veiligheid wordt doorgaans op de hoogte gebracht van gevallen van wildplakken door andere stadsdiensten, bijvoorbeeld de gemeenschapswacht, of via een klacht of via eigen vaststelling.
Daarop tracht de dienst de contactgegevens van de verantwoordelijke of van de organisator te achterhalen. Kan die opgespoord worden, dan stuurt LPV een standaardmail naar de overtreder met vermelding van de reglementering en de waarschuwing dat wildplakken strafbaar is en blijft.
Er wordt ook verwezen naar de vrije aanplakborden. Dat zijn er een honderdtal, verspreid over gans het grondgebied van de Stad Gent.
Ten slotte wordt betrokkene aangemaand de affiches binnen een vooropgestelde termijn zelf te verwijderen, met vermelding dat bij niet verwijderde affiches die na deze termijn nog overblijven een GAS kan worden opgemaakt.
Bovendien worden de niet verwijderde affiches ambtshalve weggehaald, waarna de kosten ook aan de overtreder zullen worden aangerekend. Daarnaast moet de verwijderingsploeg van LPV ook een regelmatige opkuis van gekende wildplakhotspots doen.
Voor wat betreft het wildplakken op leegstaande panden, meestal vitrines van winkels, zoekt LPV de eigenaarsgegevens op en stuurt de brief naar de eigenaar met de vermelding dat zonder tegenbericht de wildplak verwijderd wordt en er een bordje “Verboden aan te plakken” wordt aangebracht. Dergelijke bordjes werken effectief preventief en maken de politie duidelijk dat de eigenaar geen toestemming voor affichage gaf, zodat de politie weet dat ze kan vaststellen.
Voor wat betreft de vrije aanplakborden geldt dat er slechts één affiche per evenement per bord uitgehangen mag worden en dat affiches voor evenementen waarvoor de datum nog niet verstreken is, niet overplakt mogen worden. Ook dat wordt regelmatig door onze gemeenschapswachten gecontroleerd, en er is zelfs ook al eens een GAS voor uitgeschreven.
Daniël Termont
Burgemeester