Project burenbemiddeling
Concreet heb ik volgende vragen:
- In welke mate is de burenbemiddeling succesvol?
- Hoeveel vrijwillers werken er momenteel al mee aan het project
- Bij hoeveel burenruzies werd er tot noch toe bemiddeld?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Ik heb natuurlijk ook de cijfers moeten opvragen aan de diensten, maar de Dienst Lokale Preventie en Veiligheid geeft mij aan, in verband met de evaluatie van de periode van 1 juni 2010 tot 31 december 2010, dat het aantal aanmeldingen en doorverwijzingen relatief hoog is.
We zitten aan een gemiddelde van 12 nieuwe cases per maand. Dat wijst op een grotere bekendheid bij zowel de burger als bij de politie. Bij de dossiers waar een bemiddeling wordt opgestart leidt deze in 67% van de gevallen tot een oplossing.
Ik geef u hierbij een statistisch overzicht van de dossiers. Het is niet zo eenvoudig om die cijfers allemaal op te sommen. Ik zal ze rustig opsommen – het zijn er niet zodanig veel – zodanig dat u kunt volgen.
Er zijn in totaal 128 dossiers aangemeld. Daarvan zijn er 81 opgestart. Dat is 63%.
Van die opgestarte zijn er 74 intakegesprekken geweest met buur A. Dat is 91% daarvan.
We hebben vastgesteld dat in 49 gevallen buur A – dat is 66% van die gevallen – bereid is om te laten bemiddelen.
Dan zijn er intakegesprekken geweest bij buur B. Dat zijn er dan nog 39 van die 49. Dat is 80% van de gevallen.
Daar zijn het aantal bemiddelingsgesprekken op 27 gekomen.
Uiteindelijk zijn 18 dossiers tot het einde gebracht, waarbij men echt de twee buren moet samenbrengen en dan een gemeenschappelijk gesprek hebben. Dat is eigenlijk 67%.
Het project werkt op dit ogenblik met 25 vrijwilligers. We hebben gezegd “maximum 25 vrijwilligers”, dat wil zeggen: alle plaatsen zijn ingevuld. Sinds de start van het project tot 21 april 2011 – de dag dat dit rapport is geschreven – zijn er 116 dossiers in totaal opgestart. Ongeveer 50% van die dossiers zijn in totaal opgelost.
20% daarvan is opgelost door de loutere interventie van het project, dat op zich al probleemoplossend werkt. Men heeft bijvoorbeeld veel gevallen waar men naar één buur belt, die dan zegt: “Mevrouw (of mijnheer), u moet niet afkomen, ik zal wel eens met mijn buur gaan praten. We lossen dat wel op.” Zij lossen het dan zelf op, gewoon omdat die stap gezet is. Dat is in 20% van de gevallen.
Bij 30% van de dossiers komt het wel tot een volwaardig bemiddelingstraject waarbij beide partijen tot een oplossing komen.
Kort samengevat: 116 dossiers opgestart en ongeveer de helft geraakt opgelost. Ik denk dat dat echt wel een goede zaak is. Dat ontlast de politie ook een beetje en is een oplossing voor veel miserie.
Daniël Termont
Burgemeester