Betalende beurten recyclageparken
Met een elektronische toegangskaart beschikken particulieren en verenigingen over 12 gratis aanbiedingen bij een recyclagepark in hun buurt. Indien deze 12 beurten opgebruikt zijn, kan de bezoeker zich momenteel enkel nog aanbieden in een recyclagepark voorzien van een weegbrug, waar betaald wordt volgens het gewicht van het aangeboden afval.
Momenteel zijn er echter slechts 3 recyclageparken die met een weegbrug uitgerust zijn. Concreet heb ik dan ook volgende vraag:
- Is de schepen bereid om, in afwachting van de uitrusting van de overige recyclageparken met een weegbrug, de mogelijkheid te voorzien voor Gentenaars van wie de twaalf beurten zijn opgebruikt, om extra beurten aan te kopen zodat ze zich in het recyclagepark in hun buurt kunnen blijven aanbieden?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Het nieuwe toegangscontrolesysteem op de recyclageparken werd ingevoerd in 2009 met als doel misbruiken te voorkomen en het principe 'de vervuiler betaalt' toe te passen voor veelgebruikers en bedrijven. Elk huisgezin beschikt over 12 gratis toegangsbeurten op alle recyclageparken. Het gebruik ervan hangt af van de afmetingen van de voertuigen en de eventuele aanhangwagen.
Wanneer de beurten opgebruikt zijn kan men terecht op de 3 recyclageparken die voorzien zijn van weegbruggen, zodat men betaalt volgens het aangeleverde gewicht en het type afval.
Ook met grotere hoeveelheden bouwpuin of gips en met roofing of asbestcement kan men enkel op de parken met weegbrug terecht. Het toekennen van extra beurten mits betaling van een vast bedrag is geen optie, daar er geen relatie is met de aangeleverde hoeveelheid. Hoeveel zou men per bezoek moeten aanrekenen? Hoe verantwoordt men de ongelijkheid met de andere recyclageparken?
Volgens IVAGO stelt het probleem zich ook niet echt. Uit een eerste en voorlopige analyse van de beschikbare cijfers blijkt dat er in Gent ongeveer 71.000 recyclageparkkaarten in omloop waren. Daarvan werden er vorig jaar 59.000 één of meermaal gebruikt. Slechts 1.600 kaartbezitters hielden minder dan één toegangsbeurt over (0 of 0,5) en waren voor bijkomende bezoeken met de auto dus verplicht om zich te verplaatsen naar Gent-Proeftuinstraat, Oostakker-Lourdesstraat of Destelbergen. Ongetwijfeld was een belangrijk deel onder hen al klant in één van deze drie parken.
Nog dit jaar wordt ook het recyclagepark van Drongen uitgerust met elektronische hoogtemeting en weegbruggen. Het zal dan ook toegankelijk zijn voor voertuigen die hoger zijn dan 1,90 m, voor particulieren die hun 12 beurten hebben opgebruikt en voor bedrijven. Men zal er ook terecht kunnen met grotere hoeveelheden bouwpuin en gipskarton, met roofing en asbestcement.
Het dossier werd gegund en ligt ter controle bij OVAM. Wij rekenen op realisatie eind 2012.
Het recyclagepark Gent-Maïsstraat wordt gerealiseerd ter vervanging van het park aan de Gasmeterlaan. Ook dit park wordt uitgerust met elektronische hoogtemeting en weegbruggen. Het bestek hiervoor werd gepubliceerd. Wij hopen de werken in het najaar van 2012 te kunnen starten.
Tom Balthazar
Schepen van Milieu, Stadsontwikkeling en Wonen