• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

Voorstellen voor vrouwelijke straatnamen

30 mei 2012

Naar aanleiding van de recente publieke aandacht voor straatnaamgeving, meer bepaald de mank lopende man-vrouw-verhouding bij Gentse straatnamen, heeft de Open Vld-fractie het initiatief genomen het verre en recente verleden onder de loep te nemen. We steunen immers de actie “Straatnaam zoekt vrouw” van het Gentse vrouwennetwerk Oog In Oog en willen ook concreet meewerken aan de vervrouwelijking van de straatnaamborden. Slechts 70 van de 2782 Gentse straatnamen zijn vandaag genoemd naar een vrouw, 513 naar een man.

Na research door ondermeer het Liberaal Archief heeft de Open Vld-fractie een lijst met de namen van belangrijke vrouwelijke figuren uit de Gentse geschiedenis opgesteld. We zijn ervan overtuigd dat elke vrouw, vanuit haar eigen werkdomein, een meerwaarde heeft betekend voor de Gentse samenleving. Enkele voorbeelden zijn: Rita Uyttendaele, Alice Buysse en Chantal Claeys.

“We pleiten ervoor dat deze suggesties bij een volgende procedure voor straatnaamgeving in overweging worden genomen”, aldus Fractievoorzitter Sami Souguir. Volgens het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen is de gemeenteraad bevoegd om de naam van een straat vast te stellen of te wijzigen. Een bevoegde commissie verleent advies. Daarom heeft de Open Vld-fractie volgende lijst met suggesties overgemaakt aan de burgemeester met de vraag om de raadgevende commissie ervan in kennis te stellen:

  • Euphrosine [sic] Spanoghe (1818-1877): filantrope, schenkt bij testament het volledige familiefortuin aan de stad Gent op voorwaarde dat dit bedrag wordt gespendeerd aan de bouw van een kosteloze lagere jongensschool met uitsluitend lekenpersoneel, wordt de in 1880 gebouwde gemeenteschool in de Sint-Lievenspoortstraat, tot 1964 officieel de Spanogheschool genoemd, heden onderdeel van het MPI.
     
  • Marie Lievevrouw-Coopman (1857-1916): echtgenote van de schrijver en taalkundige Lodewijk Lievevrouw-Coopman (die ook de dubbele familienaam hanteerde), onderwijzeres, pedagoge en directrice van de stedelijke meisjesschool in de Tarbotstraat, schrijfster.
     
  • Anna Cogen (1867-1950): kleindochter van Karel Lodewijk Ledeganck en echtgenote van de liberale schepen Maurice De Weert, kunstschilder (luministe), nauwe (vriendschaps-)banden met onder meer Emile Claus, Armand Heins en Jan Delvin, medeoprichter van de befaamde Brusselse kunstgroep Vie et Lumière (1904).
     
  • Alice Buysse (1868-1963): zus van Cyriel Buysse, filantrope, ondernemer en politica, medestichtster en ondervoorzitter van de Nationale Federatie van Liberale Vrouwen (1923), voorzitter van de Gentse Liberale Vrouwenvereniging en protagoniste bij de uitbouw van de Gentse Vereniging voor Dierenbescherming, eerste vrouwelijk liberaal gemeenteraadslid in Gent (1926-1946).
     
  • Marthe de Kerchove (1877-1956): kleindochter van burgemeester Charles de Kerchove de Denterghem en dochter van Oswald de Kerchove, echtgenote van de Waalse topindustrieel Pol Boël, verzetsheldin (14-18) stichtend voorzitster van de Nationale Federatie der Liberale Vrouwen (1923), voorzitster van de Nationale Vrouwenraad (1935) en van de Internationale Vrouwenraad (1936) en van de eerste Volkenbondcommissie voor Vrouwenemancipatie.
     
  • Hélène Piette (1889-1943): medewerkster van La Flandre Libérale en auteur van een biografie over de zussen Loveling, info 'enkel' in de reeks 55 Vergeten Schrijvers van Daniel Van Ryssel.
     
  • Madeleine Schauvlieghe (1893-1968): dochter van de liberale politicus Frederic Schauvlieghe, in 1922 als eerste vrouwelijke advocaat ingeschreven aan de Gentse balie, levensgezellin van de socialistische voorman Eduard Anseele jr.
     
  • Marcelle Defay-Wibier (1906-1994): laatste afstammeling van de gefortuneerde liberale hofbouwersfamilie Wibier uit Sint-Amandsberg, echtgenote van de liberale industrieel Emile Defay (belangrijk mecenas van het Institut de Gand en van de ULB die bij legaat 250 miljoen BEF ontving als steun voor het wetenschappelijk onderzoek), actief in de Amicale des dames libérales gantoises, filantrope, schonk bij haar overlijden meer dan 200 miljoen BEF aan het OCMW met als doel de bouw van een home voor bejaarde koppels (Fondation Wibier-Defay met een rusthuis op de Antwerpsesteenweg en opdrachtgever voor de bouw van home Zonnebloem in Zwijnaarde), rest van haar fortuin (onder meer vastgoed) werd verdeeld onder of in beheer gegeven aan o.m. de Institut Moderne en enkele Gentse (caritatieve) verenigingen.
     
  • Hilda Danneels (1912-1979): dochter en kleindochter uit de dominante liberale familie uit Eeklo, gehuwd met procureur Dirk Sevens (zoon van Alfons Sevens en oom van Nicole Verschoore), samen met haar man actief in het gewapend verzet, overleeft het concentratiekamp Ravensbrück, als oorlogsweduwe op de naoorlogse liberale kieslijsten, gemeenteraadslid van 1952 tot 1958.
     
  • Rita Uyttendaele (1944-2008) was afkomstig uit de Heirnis in Gent. Ze werd geboren in 1944 tijdens de Bevrijding van Gent. Na haar studies verpleegkunde aan het rijksinstituut voor paramedische beroepen werkte ze 32 jaar als verpleegster. Ze had een lange carrière als lesgever aan de Hogeschool Gent, departement Vesalius-gezondsheidszorg. Ze stapte pas laat in de politiek. In 1994 stond ze voor het eerst op een lijst. Ze was Ivago-voorzitter en werd in 1999 schepen van Onderwijs. In 2001 werd ze OCMW-voorzitter en in 2007 schepen van Bevolking en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.
     
  • Chantal Claeys (1953-2005) was van oorsprong een West-Vlaamse, geboren in een liberale familie uit Duinbergen. Via het vrijwilligerswerk kwam ze in de Gentse gemeentepolitiek terecht, eerst bij de PVV, later bij de VLD. Ze begon haar carrière als OCMW-raadslid, klom op tot gemeenteraadslid en in 1997 werd ze schepen van Bevolking en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Chantal Claeys werd nationaal vooral bekend door de verbeten strijd die ze voerde tegen het stijgend aantal schijnhuwelijken in haar stad. Ze richtte de celschijnhuwelijken op en weigerde diverse keren om een huwelijk te voltrekken.

 

Antwoord:

In afwachting van het schriftelijke antwoord, kan u het audioverslag van de gemeenteraad van 29/05 herbeluisteren via volgende link: http://gent.raadsinformatie.be.