• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

Beperken overlast studentendopen

21 oktober 2013

Een typisch terugkerend fenomeen bij de start van het academiejaar zijn de studentendopen. De studentendopen worden vaak negatief in beeld gebracht. Vorige week nog werd de eerste minister aangeraden om een verbod op ‘ontgroeningen’ in een wet te gieten. Uiteraard mag de gezondheid en veiligheid van de studenten niet in gevaar gebracht worden en moet de overlast voor de buurt tot een minimum beperkt worden, maar de doop is en blijft een traditie die sinds jaar en dag een belangrijk deel uitmaakt van het studentenbestaan.

Dit was ook de aanleiding om enkele jaren terug, in overleg met het stadsbestuur, een doopreglement op te stellen. Toch signaleren bewoners nog jaarlijks overlast die ze ervaren van studentendopen, bvb. in de buurt van het Muinkpark, het Citadelpark, het Sint-Pietersplein, het Kramersplein...

  • In welke mate is de stad betrokken bij de evaluatie en eventuele bijsturing van het doopreglement?
  • Bestaan er, om een te grote concentratie van studentendopen in een bepaalde buurt te vermijden, afspraken omtrent de locaties waar de dopen kunnen plaatsvinden?
  • Heeft de stad een rol in het toezien op de naleving van het doopreglement en de maatregelen om de overlast voor bewoners tot een minimum te beperken?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Gent is met zijn 70.000 studenten in het hoger onderwijs de grootste studentenstad in Vlaanderen. Bij de start van het academiejaar hernemen de studentenverenigingen hun activiteiten. Eén van de eerste activiteiten is de studentendoop. Deze studentikoze traditie wordt door vele verenigingen in stand gehouden. Als grootste studentenstad van Vlaanderen probeert de stad Gent ook deze studentikoze traditie een plaats te geven in de stad en in goede banen te leiden via het doopreglement (in voege sinds 2007).

Dankzij het doopreglement en de doorgedreven controle door de bestuursleden van de koepelorganisaties is het aantal klachten rondom dopen de laatste jaren erg gedaald. Dit doopreglement wordt jaarlijks, na evaluatie in december en het aanbrengen van eventuele aanpassingen, goedgekeurd op het STUGENT studentenoverleg op zijn vergadering van juni. Daarbij zijn naast de studentenkoepels ook steeds alle HOI en verschillende betrokken stadsdiensten aanwezig.

Het huidige doopreglement (academiejaar 2013-2014) werd dus besproken en goedgekeurd op STUGENT van 26 juni 2013. Ten opzichte van het vorige academiejaar werden volgende relevante wijzigingen aangebracht:

  • Termijn: enkel nog dopen in eerste semester, niet meer in tweede
  • Locaties: geen dopen meer op het Sint-Pietersplein, op het Kramersplein en in de speeltuin van Citadelpark, dit wil echter niet zeggen dat de ‘doopstoet’ daar niet kan passeren.
  • Alle data van dopen worden op voorhand aangevraagd om het aantal afvalcontainers beter te kunnen inschatten en om zo zwerfvuil (zakken naast containers) tegen te gaan.

Daarnaast werden ook nog aanpassingen aangebracht over het verbod op afval en over sancties die kunnen volgen voor een erkende vereniging bij niet-naleving van het reglement.

Een doop is nog nooit zo gereglementeerd en voorbereid geweest door de koepels van de studentenverenigingen als vandaag. De aangesloten verenigingen zijn verplicht een volledig draaiboek in te dienen met alle gegevens van de doop (wanneer, waar, hoe). Bestuursleden van de verenigingen zien erop toe dat alle regels strikt worden gevolgd. Het niet naleven van het doopreglement kan leiden tot sancties door de HOI (schrappen erkenning, intrekken subsidies). De besturen hebben een overzicht welke studentenvereniging waar en wanneer doopt. Bij problemen of klachten kan men via tijdstip en plaats meteen achterhalen over welke studentenvereniging het gaat en worden er maatregelen genomen.

Aanvullend kan de Stad Gent ook zelf een studentenvereniging schrappen van de lijst van erkende studentenverenigingen (waardoor ze een aantal voordelen verliezen bij stedelijke diensten, zoals. Maar dit is tot nu toe nog nooit gebeurd.

Probleem blijft echter de niet-erkende studentenverenigingen die niet worden bereikt met deze regelgeving. Dit is bijzonder jammer omdat voor externen het verschil niet altijd duidelijk is en het dikwijls deze niet-erkende verenigingen zijn die zorgen voor problemen. Onlangs bereikte ons een bericht dat studentenclubs uit andere steden hier ook dopen zouden organiseren. Zo zou dit het dit jaar het geval geweest zijn met een studentenclub uit Antwerpen. Hierop is door de studentenkoepels meteen ingegrepen, en heeft men dit meteen aangekaart bij hun tegenhangers in Antwerpen.

Wat de dooplocaties betreft nog wat meer precisering: er is een verschil tussen binnen en buitendopen. De door u gestelde vraag gaat over buitendopen. Locaties voor buitendoop zijn zeer ingeperkt precies door bijsturingen in de afgelopen jaren op aangeven van buurtcomités en suggesties van andere diensten. Zo werden de locaties Muinkpark, Kramersplein en Sint-Pietersplein geschrapt als gevolg hiervan. De ‘doopstoet’ kan er echter wel nog voorbijkomen, maar het Citadelpark is eigenlijk nog de enige locatie waar de verenigingen terecht kunnen met hun buitendoop (daar worden ook de afvalcontainers van Ivago geplaatst om doopafval te kunnen inzamelen). In het Citadelpark geldt de regel dat zij niet mogen dopen op het speelplein (een bezorgdheid van het buurtcomité ‘Citadelpark Voor Kinderen’ waar rekening mee werd gehouden). Het Citadelpark is zeer ruim, en er zijn heel wat plaatsen die relatief ver van bewoning verwijderd zijn, en dus minimale hinder veroorzaken.

Op basis van signalen en eventuele klachten, die ook vaak via de Stad binnenkomen, wordt het doopreglement door de studenten bijgestuurd. Controle gebeurt door de bestuursleden van de overkoepelende studentenverenigingen, niet rechtstreeks door de stadsdiensten. Het feit dat er de laatste jaren amper tot geen klachten ingediend werden bij ombudsvrouw, wijkregisseur noch politie, bewijst dat deze zelfregulering werkt.

Het doopreglement wordt door heel wat andere studentensteden gekopieerd, alleen werkt het natuurlijk niet altijd op dezelfde manier als in Gent. In Gent wordt het doopreglement gedragen door de studenten omdat ze het zelf geschreven hebben en jaarlijks aanpassen.

De stad Gent heeft een coördinerende, bemiddelende en sturende rol tussen de verschillende onderwijsinstellingen, de studentenpopulatie en de verschillende diensten en actoren betrokken bij de onderwijswereld, de studenten en de Gentenaars.

Het tot stand komen van het doopreglement en de jaarlijkse opvolging ervan door de studenten zelf is hiervan een schitterend voorbeeld.

Elke Decruynaere
Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd