• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

Vuurwerk oudejaar

20 januari 2014

Vuurwerk afsteken is één van de tradities bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Het mag dan wel mooi zijn, het kan ook bijzonder gevaarlijk zijn. Jaarlijks gebeuren met vuurwerk heel wat ongelukken.

Voor het afsteken ervan is in Gent dan ook steeds een machtiging van de burgemeester nodig, behalve in de nacht van 31 december op 1 januari (oudejaarsnacht) tussen 23.00 uur en 2.00 uur. Het oplaten van wensballonnen is sinds vorig jaar wel verboden in Gent, ook tijdens oudejaarsnacht.

Nogal wat Gentenaars meldden echter al het afsteken van vuurwerk op oudejaarsdag en zelfs de dagen voordien. Via de pers vernamen we dat er dit jaar al bij al betrekkelijk weinig ongelukken zijn gebeurd. Bij het afsteken van vuurwerk vanop straat in dichtbevolkte wijken van onze stad worden vaak ongeoorloofde risico’s genomen en brengt men de eigen veiligheid, maar ook die van anderen in gevaar. Om het nog niet te hebben over de schrikreactie die de knallen bij heel wat huisdieren veroorzaken.

In het verleden stelde u zelf dat u geen voorstander bent van een algemeen verbod dat niet afdwingbaar is. Ik kan u daar in volgen, toch heb ik volgende vragen:

  • In welke mate werd opgetreden tegen het afsteken van vuurwerk zonder machtiging buiten het voorziene tijdsvenster?
  • Welke maatregelen werden of zullen worden genomen om het tijdsvenster te laten respecteren waarbinnen vuurwerk, zonder machtiging, toegelaten is in onze stad?
  • Op welke manier kan het onveilig gebruik van vuurwerk aangepakt worden? Behoort sensibiliseren tot één van de mogelijkheden?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Ik kan u meegeven dat ik dit jaar zeer weinig klachten m.b.t. vuurwerk heb ontvangen in vergelijking met de voorgaande jaren.

In antwoord op de vragen inzake vuurwerk kan ik u melden dat de Politie in de strikte oudejaarsperiode (31/12/2013 tot en met 01/01/2014) vier PV’s heeft opgemaakt en doorgestuurd naar het Parket.

Eén PV voor het afsteken van een Piratenbom;

eén PV voor het afsteken van een vuurwerkpijl

eén PV voor het afsteken van een vuurwerkstaaf met kleurballen;

eén PV voor het doen ontploffen van bommetjes.

Van de 28 interventies, die tussen 31/12 19u30 en 01/01 07u30 (nachtshift) uitgevoerd werden door de Brandweer, kunnen enkel de 4 onderstaande gelinkt worden aan vuurwerk.

23u46: rook door vuurwerk, op straat afgestoken, had het brandalarm in appartementsgebouw in werking gesteld;

00u28: oproep voor wensballon die brandend vasthing aan elektriciteitskabels. Geen sporen bij aankomst ter plaatse;

00u31:brandalarm in werking door rook afkomstig van vuurwerk

00u50: opgeroepen voor brandgeur. Geen tussen-komst. Geur vermoedelijk van vuurwerk in omgeving.

Wat de inzet van het aantal manschappen bij de Brandweer betreft was er tijdens de Oudejaarsnacht ene vaste bezetting van 73 personen, verdeeld over de posten en de ziekenwagens. De inzet was dezelfde zoals op een andere avond.

M.b.t. de vraag inzake het steeds groter worden van het kaliber van het afgeschoten vuurwerk, meldt de Politie mij dat er geen politionele informatie voorhanden is, die deze stelling bevestigt of ontkracht.

De overlast in de nieuwjaarsnacht heeft voornamelijk betrekking op het verstoren van de openbare orde, al dan niet door openbare dronkenschap. Ook het gooien van kleine bommetjes blijft een factor van overlast.

De Dienst ‘Communicatie’ verleende haar medewerking aan de Dienst Lokale Preventie en Veiligheid voor het voeren van een preventieve campagne. Zo werd de website van de Lokale Politie Gent voorzien van het onderdeel vuurwerk.

Items waren:

  • BOEM! Gooi liever complimentjes dan bommetjes.
  • Verkopers van vuurwerk houden zich aan de regels.
  • Affiches, flyers werden verspreid binnen de commissariaten.

De buurtagenten werden gesensibiliseerd om tijdens hun werking extra aandacht te hebben voor lawaaioverlast door bommetjes of vroegtijdig afsteken van vuurwerk.

Ook in het Stadsmagazine verscheen een artikel rond vuurwerk.

Wat de inzet van Ivago betreft, werden volgende gegevens mij bezorgd.

Op 1 januari werd er door Ivago 8 man ingezet. Dit is de normale winterbezetting. Er werd gebruik gemaakt van 2 veegmachines, 2 perswagens, 1 glaswagen (Winterfeest) en 1 bestelwagen. Naast de opkuis van het centraal vuurwerk stond Ivago ook in voor de ophaling op het Winterfeest, het schoonmaken van de Overpoort, de Vlasmarkt en de andere 'feestzones'.

Op 2 januari was er een normale bezetting. Daarvan werd 4 man ingezet voor het verder opkuisen van de gevolgen van oudejaarsavond.

Op 3 januari werd ook nog de Sleepstraat met een veegmachine schoongeveegd.

Met betrekking tot het afsteken van vuurwerk in de buurt van de Tolhuislaan kan ik u meegeven dat er een melding binnenkwam en dat de zaak overgemaakt werd aan de Wijkdienst voor verder gevolg.

Er is geen sprake dat de Politie in bepaalde wijken niet meer durft tussenkomen. De politiewagen met het blauwe zwaailicht is de Tolhuislaan doorgereden ingevolge een andere dringende opdracht.

Ik kan wel beamen dat het vuurwerk voor schrikreacties bij de dieren zorgt. Ik kreeg tevens van een aantal Gentenaars mails m.b.t. de angst van hun huisdieren.

Wat het algemeen verbod van vuurwerk betreft vraag ik iedereen om redelijkheid. In Antwerpen is er sedert het verbod nog nooit zoveel vuurwerk afgestoken als tevoren. Ik vraag de burgers om zich aan het stedelijk reglement te houden. Ik heb wel via het V.V.S.G. gevraagd om import en verkoop van vuurwerk te verbieden. Enkel de Federale overheid is bevoegd om hierover maatregelen te treffen. Ik pleit er dan ook voor om het gemeentelijk reglement te behouden en zowel de Gemeenschapswachten als de Politie verder in te zetten om tussen te komen wanneer vuurwerk buiten de toegelaten vensteruren wordt afgestoken.

Daniël Termont
Burgemeester