Bewakingscamera’s op de werkvloer
Via de pers vernamen we dat het aantal aanvragen voor het plaatsen van camera’s op de werkvloer vorig jaar met 36 procent is toegenomen. In totaal werden er in 2013, 643 aanvragen ingediend, zo blijkt uit cijfers van de Privacycommissie.
Ook Stad Gent beschikt op diverse locaties over bewakingscamera’s op de werkvloer. Veelal gaat het hier om voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen, ik denk o.a. aan de musea, de stedelijke parkeergarages, enz.
- Over hoeveel camera’s op de werkvloer beschikt Stad Gent?
- Wie heeft toegang tot de beelden van deze camera’s?
- Is de stijgende trend van het aantal camera’s ook bij Stad Gent vast te stellen?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Tot op vandaag zijn de camera’s enkel geplaatst in toepassing van de camerawet (wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s). De camerawet is van toepassing op de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s met het oog op misdrijven te voorkomen, vast te stellen of op te sporen.
De camera’s worden momenteel dus niet gebruikt op de arbeidsplaats met het oog op veiligheid en gezondheid, bescherming van de goederen van de onderneming, controle van het productieproces en controle van de arbeid van de werknemer. Dan moeten de voorwaarden van cao nr. 68 worden nageleefd.
Vraag 1: Over hoeveel camera’s op de werkvloer beschikt Stad Gent?
Voor de parkeergarages zijn er bewakingscamera’s geplaatst op volgende locaties.
- Parking Vrijdagmarkt (55 camera’s)
- Parking Sint-Michiels (59 camera’s )
- Parking Reep (48 camera’s)
- Parking Sint-Pietersplein (89 camera’s)
- Parking Ramen (48 camera’s)
- Parking Savaanstraat (53 camera’s)
- Parking Tolhuis (8 camera’s)
Er zijn 8 bewakingscamera’s geplaatst aan een park + ride zone geëxploiteerd door het Parkeerbedrijf in Oostakker (Carrefour). Deze zullen echter in de loop van de komende weken/maanden worden verwijderd.
Het Mobiliteitsbedrijf beheert ook een aantal fietsenparkings. Er zijn camera’s geplaatst op volgende locaties:
- Fietsenparking aan Pakhuisstraat 1 te 9000 Gent (4 camera’s)
- Fietsenparking aan Emile Braunplein 40c te 9000 Gent (4 camera’s)
In de stadsgebouwen zijn er bewakingscamera’s geplaatst op volgende locaties:
- Sint-Pietersplein 9 te 9000 Gent (Sint Pietersabdij) (12 camera’s)
- Sint-Salvatorstraat 16 te 9000 Gent (SISAL) (1 camera)
- Botermarkt 1 te 9000 Gent (stadhuis) (1 camera)
- Paul.van Tieghemlaan 2 te 9030 Gent (Dienstencentrum Mariakerke) (1 camera)
- Keizer Karelstraat 1 te 9000 Gent (AC Portus) (3 camera’s)
- Gewad 13 te 9000 Gent (MSOC) (2 camera’s)
- Proeftuinstraat 45 te 9000 Gent (werkplaats Proeftuinstraat) ( 10 camera’s )
- Roggestraat 70 te 9000 Gent (brandweerkazerne) (5 camera’s)
- Pollepelstraat 15 te 9000 Gent (“Huis van Het kind”) (1 camera)
- Gentbruggeaard 2 te 9050 Gentbrugge (Sector Zuid - Depot Gentbruggeaard) (6 camera’s)
- Henri Farmanstraat 30 te 9000 Gent (Dienst Service en Logistiek) (5 camera’s)
Er zijn voor al deze locaties aangiftes gebeurd bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Deze zijn opgenomen in het openbaar register.
Vraag 2: Wie heeft toegang tot de beelden van deze camera’s?
Enkel de verantwoordelijke voor de toegang tot en de beoordeling van de beelden van de bewakingscamera’s mag de beelden beoordelen. Binnen de Stad Gent is dit de veiligheidsconsulent informatietechnologie die deze taak kreeg van het College van burgemeester en schepenen. De verantwoordelijke voor de verwerking is de persoon die de verplichtingen moet nakomen die de privacywet oplegt ( pictogrammen, aangifte...).
Bij Collegebesluit van 24 december 2008 werd Jo Dujardin, adjunct van directie bij het Departement HR-Staf, aangeduid als veiligheidsconsulent informatietechnologie. De kandidatuur werd aanvaard door de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.
Het is dus enkel de veiligheidsconsulent die als verantwoordelijke voor de beelden van de bewakingscamera’s dient beschouwd te worden. Om een snelle en klantvriendelijke werking te garanderen en om de massale vloed van beelden te kunnen verwerken is gebleken dat het aangewezen is dat naast de veiligheidsconsulent ook andere personeelsleden van de Stad Gent toegang zouden krijgen tot de beelden en de aanvragen zouden mogen beoordelen. Het is het College van burgemeester en schepenen die dit bepaalt. Er zijn vooral voor de parkeergarages verantwoordelijken aangeduid.
- Conform de privacywet heeft elke betrokken persoon een recht van toegang tot de gegevens die hem/haar betreffen. Om dit recht van toegang uit te oefenen, richt de betrokken persoon een schriftelijk verzoek aan de verantwoordelijke voor de verwerking met een identiteitsbewijs bijgevoegd.
- De camerawet voorziet ook dat de verantwoordelijke voor de verwerking de beelden kan overdragen aan de politiediensten of de gerechtelijke overheden indien hij feiten vaststelt die een misdrijf kunnen vormen en de beelden kunnen bijdragen tot het bewijzen van die feiten en het identificeren van de daders. De verantwoordelijke voor de verwerking moet de camerabeelden overdragen aan de politiediensten indien zij hierom verzoeken in het kader van hun opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie en de beelden het vastgestelde misdrijf betreffen.
Vraag 3: Is de stijgende trend van het aantal camera’s ook bij Stad Gent vast te stellen?
Er is momenteel geen stijging waar te nemen van het plaatsen van bewakingscamera’s. In nieuwe grote bouwprojecten worden bewakingscamera’s meestal wel opgenomen in het bouwprogramma. Een voorbeeld daarvan is Proeftuinstraat 45 te 9000 Gent (Werkplaats Proeftuinstraat) waar camera’s, die nog niet operationeel zijn, werden voorzien.
Er is momenteel een aanvraag lopende voor het plaatsen van bewakingscamera’s in het doortrekkersterrein Drongensesteenweg 240 te 9000 Gent.
Voor de aanvraag van bewakingscamera’s dient een procedure gevolgd te worden die is opgenomen in circulaire V 201 “De plaatsing van een (bewakings)camera aanvragen en beelden vrijgeven”.
Op het Managementteam van 6 november 2013 werd het veiligheidsbeleid en -plan besproken. Het Managementteam heeft onder meer gevraagd de nadruk te leggen op de bewakingscamera’s. Zo is gebleken dat op bepaalde plaatsen binnen de stadsgebouwen bewakingscamera’s hingen die niet waren aangegeven of waar geen pictogrammen hingen. Dit is nu allemaal administratief geregulariseerd.
Daarnaast zijn er verschillende locaties die pictogrammen (conform het KB van 10 februari 2008) hebben opgehangen als afschrikmiddel. Op deze locaties hangen evenwel geen bewakingscamera’s. In uitzonderlijke gevallen hangen er dummy’s waarvoor de camerawet niet van toepassing is.
Er is op de werkgroep administratie - vakbonden van 5 november 2013 afgesproken om voortaan bij elke plaatsing van camera’s het personeel daarover in te lichten voordat de camera’s worden gebruikt. De toelichting gebeurt door de veiligheidsconsulent informatietechnologie.
Daniël Termont
Burgemeester