Bevraging Gentenaars n.a.v. het Lichtfestival
Studenten van de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen enquêteerden tijdens het Lichtfestival bezoekers in het kader van hun wetenschappelijk onderzoek naar een 'return on investment'-methodologie voor publieksevenementen.
Ook na het lichtfestival werd, via een online panel, naar de mening van Gentenaars gepeild over de communicatie, beleving en impact van het Lichtfestival.
- Werkte het stadsbestuur mee aan het onderzoek? Zo ja, op welke manier?
- Beschikt het stadsbestuur over de resultaten van de bevraging? Zo ja, ontving ik graag een overzicht van deze resultaten.
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Het onderzoek van de Karel de Grote Hogeschool waarnaar u verwijst heeft als uiteindelijk doel te leiden tot een Return on Investment (RIO)-methodologie en een evaluatie-instrument dat de effectiviteit van publieksevenementen, georganiseerd en/of gefaciliteerd door Vlaamse steden, in kaart kan brengen.
De Karel de Grote Hogeschool onderzoekt kritische succesfactoren voor het ontwikkelen van een valide en gebruiksvriendelijk evaluatiemodel om de ROI van publieksevenementen te kunnen meten, in eerste instantie voor publieksevenementen in Vlaamse steden.
Twee medewerkers, van de dienst Evementen en Feesten en van het kabinet, hebben hun kennis over het lichtfestival, de organisatie van een dergelijk groot evenement en mogelijke succesfactoren, gedeeld met het onderzoeksteam van de Karel de Grote Hogeschool. Tijdens het lichtfestival in Gent en the Antwerp Ten Miles werden testen gedaan om de methodologie van het RIO- model af te toetsen om zo het model op punt te kunnen stellen.
De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet volledig of geïnterpreteerd en vergeleken met de andere resultaten. Als de Karel de Grote Hogeschool, als auteur van dit onderzoek, beslist om de resultaten te publiceren, zullen wij hiervan zeker ook een kopie ontvangen en bezorg ik u graag een overzicht van de resultaten.
Annelies Storms
Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen