• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

EHBO-hulpverleners personeel

20 mei 2015

Op de werkvloer kan zich steeds een ongeluk of incident voordoen, of kunnen personeelsleden onwel worden. Direct starten met eerstehulpverlening door omstaanders is, met name bij ademhalingsproblemen, circulatiestilstand of ernstige bloedingen, van cruciaal belang. EHBO'ers zijn op dat moment de eerste schakel in de hulpverleningsketen.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Hoeveel personeelsleden beschikken over een EHBO-brevet?
  • Beschikt iedere vestigingsplaats van Stad Gent over één of meerdere gebrevetteerde EHBO-hulpverlener(s)?
  • Op welke manier worden zij bekend gemaakt bij hun collega's?
  • Worden personeelsleden actief aangespoord om een EHBO-opleiding of bijscholing te volgen?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Antwoord op vraag 1

We tellen binnen Stad Gent 299 personeelsleden met de rol hulpverlener.


Antwoord op vraag 2

Zie bijlage veiligheidsinstructie Veiligheidsinstructie Eerste Hulp verlening.docx.

Conform de veiligheidsinstructie dient elke vestigingsplaats inderdaad te beschikken over voldoende gebrevetteerde hulpverleners:

minstens één hulpverlener in een industriële omgeving per 20 medewerkers , diensten met werkplaatsen zoals technische diensten in de Maaltebruggestraat, Proeftuinstraat, SISAL (op SISAL staan bvb. 18 hulpverleners op de lijst)
minstens één hulpverlener in een niet industriële omgeving per 50 medewerkers, dienstencentra zoals AC Zuid of AC Portus (op AC Portus staan bvb. 12 hulpverleners op de lijst)
zeker op kleine locaties moet gedacht worden aan backup want er moet steeds een hulpverlener aanwezig zijn

De veiligheidsinstructies worden opgesteld conform de wetgeving in overleg met de arbeidsgeneesheer én zij worden goedgekeurd op het Tussenoverlegcomité. TOC is het overlegorgaan tussen werkgevers- en werknemersafgevaardigden onder voorzitterschap van de burgemeester.


Antwoord op vraag 3

Conform de veiligheidsinstructies dient er op elke vestigingsplaats de lijst met gebrevetteerde hulpverleners uitgehangen te worden ten behoeve van het aanwezig personeel. Dit wordt minstens jaarlijks gecontroleerd door de arbeidsgeneesheer tijdens de jaarlijkse veiligheidsrondgangen. Voor de grote locaties zijn de lijsten met hulpverleners én de veiligheidsinstructies van eerste hulp ook beschikbaar via intranet. Voor nieuwe medewerkers behoort dit tot het onthaalprogramma waarin zij deze info dienen te krijgen op de eerste werkdag. Daarvoor is ook een “Wegwijs op de dienst” ter beschikking waarin ook de hulpverlening is opgenomen.


Antwoord op vraag 4

De dienst Loopbaanbegeleiding en Vorming communiceert jaarlijks aan alle hulpverleners wanneer de nieuwe planning bekend is zodat ze zich kunnen inschrijven en hierna sturen ze minstens 2x nog een oproep om in te schrijven.

Het is uiteraard wel de verantwoordelijkheid van de hulpverleners zelf om zich dan ook effectief in te schrijven voor de jaarlijkse verplichte bijscholing.

Hulpverlener is een rol die toebedeeld is. De mensen die deze rol opnemen gebeurt aan de hand van Cevips. Op basis van deze rol wordt automatisch een opleidingstraject gelinkt in E-Hrm waarbij de mensen zelf duidelijk kunnen zien dat ze jaarlijks een bijscholing dienen te volgen.

Naast de jaarlijkse bijscholingen, worden er ook andere opleidingen voorzien in kader van eerste hulp:

Voor Dienst Kinderopvang worden regelmatig verplichte opleidingen gegeven over levensreddend handelen naar kinderen toe
Voor werklieden die op verplaatsing werken worden er toolboxmeetings voorzien over eerste hulp richtlijnen voor niet-hulpverleners
Bij Facility Management wordt dit jaar een praktische oefening gepland voor hulpverleners in samenwerking met Rode Kruis Gent

Martine De Regge
Schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging