Onderzoek asbest in schoolgebouwen
In het kader van het asbestafbouwplan dat de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij in 2018 moet voorleggen start OVAM een grootscheeps onderzoek naar alle asbesthoudende materialen in 300 scholen. De lijst met te onderzoeken scholen is representatief samengesteld uit scholen van alle netten en van verschillende bouwjaren. Met de resultaten van het onderzoek wordt dan een extrapolatie gemaakt voor alle 3.700 onderwijsinstellingen.
Uit het antwoord op mijn vragen hierover tijdens de vorige legislatuur blijkt dat Stad Gent beschikt over een asbestinventaris van alle scholen van het Stedelijk Onderwijs. Er waren toen echter geen plannen om aanwezig asbest dat geen veiligheidsrisico inhoudt te verwijderen. Enkel bij renovatiewerken zou het aanwezige asbest door een gespecialiseerde firma verwijderd worden.
Concreet heb ik hierover volgende vragen:
- Hoe verhoudt het onderzoek van OVAM zich tot de bestaande asbestinventaris waarover Stad Gent beschikt?
- Zullen in het kader van het onderzoek van OVAM schoolgebouwen van Stad Gent opnieuw onder de loep genomen worden?
- Werd er, naar aanleiding van andere renovatiewerken, inmiddels effectief asbest uit Gentse schoolgebouwen verwijderd?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
De asbestinventarissen binnen Stad Gent dateren hoofdzakelijk uit de jaren 90, deze zijn in de loop der jaren bijgewerkt, maar waren aan een grondige herziening toe.
Daarom heeft Stad Gent beslist om zijn asbestinventarissen voor alle stadsgebouwen grondig te laten nazien en te vernieuwen. Hiervoor worden alle gebouwen die dateren van vóór 2000 opnieuw bezocht door externe specialisten, hierbij worden visueel en door staalname bepaald of er al dan niet asbest aanwezig is. Hiervoor is een raamcontract opgestart, de uitvoering van dit raamcontract is gestart in april 2015, en zal lopen tot april 2016. (kost 355.000€)
Deze activiteit is opgestart vanuit Stad Gent, onafhankelijk van het OVAM-initiatief. Wij hebben OVAM gecontacteerd, OVAM heeft nog geen concrete lijsten welke scholen in scope zijn, wij hebben vanuit FM onze medewerking en contactgegevens aangeboden aan dit initiatief in het geval de Gentse stadsscholen in scope opgenomen worden.
Naast de asbestinventaris wordt ook een risicoanalyse gemaakt van het aangetroffen asbest. Hierbij wordt het risico van het aangetroffen asbest gecatalogeerd in A, B, C waarbij A betekent ‘geen asbest in het gebouw’, B betekent ‘asbest te fixeren of herstellen’, en C betekent ‘asbest te verwijderen’.
Als volgende stap heeft Stad Gent voorzien om ook asbest te laten verwijderen. Hiervoor heeft Stad Gent al een raamcontract voorzien sinds midden 2015. (1,5 miljoen Euro, over 4 jaar firma). Met dit raamcontract worden in eerste instantie de gebouwen met een eindscore C aangepakt. Het is de bedoeling om eens alle asbestinventarissen afgewerkt zijn en we een aantal saneringen uitgevoerd hebben in te schatten wat de nodige financiële en personeels-inspanningen zijn om in eerste instantie alle gebouwen met score C aan te pakken, als volgende stap zullen we schatten wat het betekent om B-gebouwen aan te pakken, en hier een kost en een mogelijke timing voor inschatten.
Inmiddels zijn de eerste saneringsprojecten ingepland en voorbereid, de eerste effectieve saneringen gaan nog door in 2015. (Vanaf 2016 voorzien we om deze saneringsoefeningen te versnellen. Hiervoor wordt vóór eind 2015 een goedgekeurde functie ingevuld)
De inventaris is nog volop in opmaak. Het is niet aangewezen hier de scholen op te lijsten. Dit wordt best besproken met de scholen. Het is niet de bedoeling paniek te zaaien. Meestal bevindt het asbest zich in de technische installaties. In ieder geval, mocht dit voorvallen, dan wordt dit lokaal afgesloten en wordt dit in een vakantieperiode aangepakt.
Martine De Regge
Schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging