Studentenoverlast bij start academiejaar
Studentenoverlast blijkt een jaarlijks weerkerend fenomeen bij de start van het academiejaar, de maanden oktober en november lijken wel de piekmaanden. Het is niet onlogisch dat ruim 70.000 studenten, op een totaal inwonersaantal van ongeveer 250.000, al eens overlast met zich meebrengen. De studenten in Gent zijn bovendien zeer verspreid over de stad, ook in woonbuurten.
Bij de start van het academiejaar lanceerde u samen met de burgemeester een ludiek filmpje om (nieuwe) studenten te waarschuwen. Uiteraard moet men zich kunnen amuseren tijdens het studentenleven, maar de laatste weken ontving ik echter opnieuw verschillende signalen van roekeloos fietsende studenten, dronken en luidruchtige studenten, kotfeestjes, etc.
Concreet heb ik volgende vragen:
- Werd de overlast reeds besproken op het studentenoverleg en/of met de universiteit en hogescholen? Zo ja, wat was het resultaat hiervan?
- Welke verdere maatregelen worden genomen om de overlast, vooral in woonbuurten, tegen te gaan? Vallen bvb. ook specifieke studentenoverlastacties, i.s.m. de politie, te overwegen?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Eerst en vooral, deze materie gaat om een gedeelde bevoegdheid inzonderheid de bevoegheid van de burgemeester.
Inderdaad, meer dan 70.000 studenten die dagelijks in Gent vertoeven, 30.000 die er ook verblijven, leven, slapen, eten en uitgaan. Het spreekt vanzelf dat dit een grote impact heeft op het dagelijkse leven in Gent.
De leefwijze van studenten verschilt vaak met die van vaste bewoners. Dit kan leiden tot woonconflicten en overlastsituaties, waarbij er ook klachten van studenten over studenten zijn.
Geen problemen onder de mat vegen.
Specifieke gevallen van studentenoverlast worden inderdaad besproken op StUGent en/of op het overleg met de UGent. Zo werden op de laatste StuGent de klachten als gevolg van Student Kick Off besproken (3 geluidsoverlastklachten vanop het Sint Amandsplein) alsook de opstart van de nieuwe campagne naar studenten rond alcoholgebruik en misbruik. Er werd ook nog bij het dopen stilgestaan, waarbij de noodzaak aan afspraken en handhaving om de overlast te beperken.
Sinds september 2008 is er echter een overkoepelende samenwerking voor de aanpak ‘studentenoverlast’ op Gents grondgebied. De spil daarin is het draaiboek ‘aanpak van studentenoverlast’ . Dit draaiboek werd opgesteld door Dienst Preventie voor Veiligheid, gemeenschapswacht, politie, mobiliteitsbedrijf, jeugddienst, IVAGO, dienst wonen en beleidsparticipatie. Het draaiboek bevat alle preventief-sensibiliserende acties en curatief-repressieve maatregelen. De aanpak wordt jaarlijks geëvalueerd. Ik kan u desgewenst de evaluatie van 2014-2015 overmaken. Maar – dus – de politie wordt inderdaad structureel betrokken bij de aanpak inzake studentenoverlast.
Het preventief-sensibiliserende luik omvat - verspreid over het academiejaar - tal van sensibilisatiecampagnesrond diverse thema’s zoals
- afvalaanbieding, nachtlawaai, drug- en alcoholgebruik/-misbruik, CO-preventie, gelegenheidsdiefstallen, wildplak- en graffitibeleid,
- de affiche 'Gent ziet u graag….en Marianne de kotmadam bijvoorbeeld sensibiliseren studenten om het op en rond hun kot wat rustig aan te doen en zo min mogelijk buren- of buurthinder te veroorzaken,
Het curatief-repressieve gaat over de aanpak en opvolging van studentenoverlastmeldingen die terecht komen bij de studentenpreventiecoach.
1. Bij een eerste overlastmelding krijgt de overlastveroorzaker een brief ondertekend door de burgemeester, schepen van onderwijs, opvoeding en jeugd en de stadssecretaris.
De gemeenschapswacht geeft de brief persoonlijk af.
2. Bij een tweede overlastmelding op hetzelfde adres gaat de studentenpreventiecoach persoonlijk langs. Er wordt een (bemiddelings)gesprek gevoerd met de studenten en bewoners Vb. Er worden bijvoorbeeld GSM-nummers van studenten en buurtbewoners uitgewisseld zodat deze bij geluidsoverlast de studenten kunnen contacteren via sms of via een telefoongesprek bij geluidsoverlast.
3. Als de overlast vast te stellen is en studenten geen moeite doen de overlast te beperken wordt het dossier overgemaakt aan de politie.
Ik wil hierbij zeker meegeven dat er vaak goodwill van de studenten aanwezig maar dat externe factoren, zoals slecht geïsoleerde huizen, de situatie vaak belemmeren.
Natuurlijk kan er ’s nachts ook rechtstreeks gebeld worden naar 101. Het is dan de interventiedienst die in actie komt. In de mate van het mogelijke wordt aan dergelijke meldingen tegenwoordig prioriteit gegeven.
Ten slot , wanneer inbreuken worden vastgesteld inzake huisvesting worden die doorgegeven aan de dienst Bouw- en Woontoezicht ter controle.
Aantal meldingen via studentenpreventiecoach
Ik kan u verder meegeven dat in de periode van augustus 2014 tot juli 2015 er in totaal 97 meldingen waren.
Van de 97 meldingen werden de meeste rechtstreeks aangemeld bij de studentenpreventiecoach, namelijk 76 (78,4%). Nachtlawaai vormt het grootste probleem en kwam in totaal bij 84 van de 97 meldingen (86,6%) voor. Het fenomeen foutief aangeboden afval komt bij 12 meldingen (12,4%) voor.
Het aantal meldingen blijft stabiel over de laatste jaren.
Elke Decruynaere
Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd