Plaatsing AED-toestellen
Tijdens de commissie van december polste ik naar uw bereidheid om, zoals OCMW Gent, prioritair AED toestellen te laten plaatsen in alle resterende stadsgebouwen waarvoor dit voorheen nuttig bleek. Mede door de gedragenheid, over de partijgrenzen heen, van het voorstel antwoordde u toen dat u de mogelijkheden hiertoe zou laten bekijken.
Intussen zetten steeds meer steden en gemeenten verder in op het plaatsen en inventariseren van AED toestellen op hun grondgebied. Zo kondigde de stad Aalst recent nog aan meer dan 40 nieuwe toestellen te zullen plaatsen, ook in politievoertuigen. Die blijken immers vaak het snelst ter plaatse bij een incident.
Concreet heb ik dan ook volgende vragen:
- Wat is de huidige stand van zaken in de plaatsing van de ‘ontbrekende’ AED-toestellen in stadsgebouwen?
- Bent u bereid om ook in Gent de mogelijkheid om AED-toestellen in politievoertuigen te voorzien te bespreken met de burgemeester en desgevallend te laten onderzoeken?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Op 26 april heb ik een coördinatieoverleg samengeroepen betreffende AED-toestellen met een multidisciplinair team, bestaande uit experten van de medische wereld (spoed- en hulp en MUG-diensten, Rode en Vlaamse Kruis), de bedrijfswereld (Ghelamco, Farys, Flanders Expo) en de lokale overheid (Stad en OCMW Gent). Dit om meer duidelijkheid te krijgen over de haalbaarheid van een stedelijk AED-programma. We kunnen het volgende concluderen:
1. De experten van de medische wereld bevestigden dat de adviesnota en prioriteitenlijst betreffende AED, die de Gezondheidsdienst in 2012 opstelde, een goede basis biedt.
Om de ontbrekende AED-locaties uit de prioriteitenlijst te dekken heeft de Stad twee extra toestellen aangekocht, namelijk voor:
- de parkeergarage op de Vrijdagsmarkt
- infokantoor Oude Vismijn op het Sint-Veerleplein.
AC Zuid is gedekt door twee toestellen: in het Shoppingcentrum en Parkeergarage Zuid. Deze toestellen zijn geen eigendom van de stad maar wel publiek toegankelijk. De hoofdbibliotheek verhuist in 2017 naar het nieuwe gebouw aan de Waalse Krook. Voor dit gebouw worden zullen er 4 AED-toestellen worden aangekocht. Het stadhuis is gedekt door de AED-toestellen in het Conservatorium op de Nederpolder en in Novotel Gent Centrum op het Goudenleeuwplein. We kunnen dus concluderen alle blinde vlekken weggewerkt zijn en de prioritaire locaties nu allen voorzien zijn van een AED toestel, hetzij gedekt door één of meerdere toestellen in de nabije omgeving. De conclusie van het expertenteam (onder leiding van Prof. Calle) is dat het gezien de zeer lage gezondheid economische winst die AED’s opleveren (zie de cijfers van Denemarken in bijage) en de al meer dan 100 toestellen aanwezig op grondgebied Gent, het veel zinvoller is om in te zetten om een sensibilisatiecampagne voor de bevolking met focus op het verwittigen van het noodnummer (112). Lage gezondheidseconomische winst? De resultaten van een grootschalig publieksAED-project in Kopenhagen: 850 publieksAED’s, 660.000 inwoners, grondgebied 2,5 x groter dan Gent, periode 2011-2013 = 3 extra overlevers over 2 jaar tijd = zeer beperkte overlevingswinst. Gelet op het advies vanuit het coördinatieoverleg AED hebben we dan ook besloten om in te stappen in de campagne ‘Hartveilige gemeente’ van het Rode kruis. Dit is een 2-jarige samenwerkingsovereenkomst tussen de Stad en het Rode Kruis, met als doel sensibiliseren en het geven van reanimatieopleidingen (aanbieden opleidingen reanimatie en AED-gebruik aan de bevolking en minstens 10% van de werknemers). We mikken hiervoor op het voorjaar 2017.
2. Een bijkomend advies van dit experten team is dat AED’s veel efficiënter werken wanneer ze mobiel ingezet kunnen worden door de politie in te schakelen naar voorbeeld van Nederland, of zoals u zelf aanhaalt, Aalst. De korpsleiding van de politie wil de mogelijkheid laten onderzoeken om een beperkt aantal AED-toestellen voor mobiel gebruik aan te kopen en zal daarvover het advies inwinnen van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Meer bepaald wordt er gedacht aan de uitrusting van twee voertuigen van ondersteunende ploegen die naar zeer dringende interventies uitgestuurd worden en ook vaak als eerste ter plaatse komen. Naast het advies van het Comité, zal er ook geïnformeerd worden hoe dit middel in de Politiezone Aalst ingezet wordt en welke de ervaringen ermee zijn. Ik hoop uw vragen hierbij afdoende te kunnen beantwoorden.
Resul Tapmaz
Schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport