Opbrengst opcentiemen onroerende voorheffing
Samen met het Gemeentefonds en de aanvullende personenbelasting behoren de opcentiemen op de onroerende voorheffing tot de belangrijkste inkomstenbronnen van lokale besturen. In Gent is de afgelopen jaren lustig gebouwd en verbouwd, wat een impact kan hebben op die inkomsten uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing.
Kan de schepen een overzicht geven, startend vanaf 2013, van het jaarlijks geïnde bedrag uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing opgesplitst per wijk, stadsdeel en/of deelgemeente?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
De onroerende voorheffing is een jaarlijkse belasting op het kadastraal inkomen (KI) van onroerende goederen. Het kadastraal inkomen is de fictieve netto-huuropbrengst dat een onroerend goed op één jaar zou opbrengen. Onroerende goederen kunnen zijn: gronden, gebouwen en sommige soorten van bedrijfsuitrusting (materieel en outillage). Het beheer van de KI’s gebeurt door de FOD Financiën – Kadaster.
Hierna wordt de evolutie van de niet-geïndexeerde belastbare KI’s voor de Stad Gent weergegeven over 2012-2015 van zowel het ongebouwd KI, gebouwd KI als het KI op materieel & outillage :
De gewogen gemiddelde groei van de KI’s (ongebouwd, gebouwd én materieel & outillage) voor de Stad Gent van de laatste 4 jaren beloopt 0,53%.
Op basis van de KI’s doet de Vlaamse Belastingdienst enerzijds een berekening van de inkohieringen en anderzijds de inningen en doorstortingen (aan de lokale besturen) van de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Maandelijks rapporteert zij over:
- de inkohieringen
- de onwaarden
- de doorstortingen van het innende bestuur[1] aan de Stad Gent
Hierna een overzicht dd. 7 januari 2017 voor de Stad Gent:
Bij deze rapportering is er geen onderscheid naar wijk, stadsdeel en/of deelgemeente beschikbaar.
Op vraag van de Stad Gent is de Vlaamse Belastingdienst momenteel aan het bekijken om een meer verfijnde rapportering te voorzien (bv. volgens deelgemeente, stadsdeel of wijk). Van zodra hierover meer gegevens ter beschikking zijn, zal een meer gedetailleerd antwoord geformuleerd worden.
[1] De Vlaamse Belastingdienst.
Christophe Peeters
Schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en Innovatie