• Sami Souguir

    Schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning

Kunstgrasveld KVV Sint-Denijs-Westrem

6 maart 2017

In antwoord op een vraag van collega D’Hose m.b.t. de capaciteit van jeugdvoetbalclubs in onze stad schoof u terecht het verder investeren in kunstgras naar voren als één van de oplossingen om het capaciteitsprobleem waarmee de clubs kampen op te lossen. De aanleg van kunstgrasvelden kan immers bestaande of toekomstige capaciteitsproblemen oplossen.

Tal van Gentse clubs werden de afgelopen jaren van een kunstgrasveld voorzien, ik denk aan Mariakerke, Muide, Zwijnaarde, Wondelgem... Hoewel voor KVV Sint-Denijs-Westrem werd geïnvesteerd in de aanleg van een derde terrein, beschikt de club vooralsnog niet over een kunstgrasveld.

Mede door de aanhoudende groei van de club, die nu bijna 350 jeugdspelers telt en daarmee de grootste jeugdwerking in Gent kent, worden alle terreinen zo goed als dagelijks bespeeld. Wat maakt dat na enkele maanden dikwijls al het gras al is weggespeeld, met een regelrechte modderpoel en afgelasting van wedstrijden tot gevolg. (zie foto in bijlage, zonder dat het heeft geregend)

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Hoe ziet het verdere investeringsprogramma voor kunstgrasvelden er voor de komende jaren uit?
  • Komt KVV Sint-Denijs-Westrem, gelet op de speelbelasting van de terreinen, in aanmerking voor de aanleg van een kunstgrasveld? Zo ja, op welke termijn kan dit het geval zijn?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Op een kunstgrasterrein kan in bijna alle omstandigheden gevoetbald worden waardoor de capaciteit inderdaad gevoelig kan worden verhoogd.

Het stijgende aantal jeugdleden dat momenteel zo goed als een algemeen verschijnsel is bij de Gentse voetbalclubs betekend dat ook de komende jaren onverminderd werk moet gemaakt worden van de aanleg van bijkomende kunstgrasterreinen. Het aantal leden/ploegen heeft immers rechtstreekse invloed op de frequentie van het gebruik en bijgevolg op de kwaliteit van de natuurgrasvelden.

Ik ben als schepen van Sport absoluut overtuigd van het feit dat we moeten inzetten op het voorzien van kunstgrasvelden die toelaten om onze Gentse clubs in kwalitatieve omstandigheden te laten voetballen. Maar zoals u weet is er deze legislatuur een sanering doorgevoerd op alle domeinen, waardoor ook een besparing op het sportbudget van 17% werd doorgevoerd.

Dat betekent dat de middelen beperkt zijn en dat we hier keuzes moeten maken/gemaakt hebben.

Wat betreft de noden met betrekking tot de voetbalinfrastructuur heb ik de Sportdienst gevraagd een analyse uit te voeren rekening houdend met het aantal leden, de beschikbare terreinen en de locatie (aandachtswijken).  Die analyse zal bepalend zijn om de verantwoorde beslissing te nemen om al dan niet over te gaan tot de aanleg van kunstgrasvelden en de keuze bij welke club(s).

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan deze visienota voetbal waar ook de infrastructuur in besproken wordt. Deze nota zal één van de komende commissies Sport toegelicht worden.


Om nu concreet te antwoorden op uw vraag:

In deze legislatuur plannen we nog de realisatie van één kunstgrasterrein op SKV Oostakker, een ploeg met nog meer leden dan KVV Sint-Denijs die slechts over 2 terreinen beschikt en waar de cijfers van bezetting aantonen dat de nood aan kunstgras bij deze club absoluut op nummer 1 staat.

Aantal leden SKV Oostakker: 447 leden (30tal meer dan Sint Denijs) met slechts 2 terreinen.

Aantal leden Sint Denijs: 414 leden met drie terreinen.

In een volgende legislatuur zullen eveneens middelen nodig zijn voor de realisatie van kunstgrasterreinen. Op basis van de analyse van de Sportdienst blijkt dat KVV Sint-Denijs-Westrem zeker in aanmerking komt voor de realisatie van een dergelijk terrein. Meer nog, ik kan u meegeven dat op vlak van bezetting Sint-Denijs (na SKV Oostakker) de volgende op de lijst staat voor de aanleg van een kunstgrasterrein.

Maar wat we ook niet uit het oog mogen verliezen is dat ook de bestaande kunstgrasvelden in die periode aan vernieuwing toe zijn. De eerste kunstgrasvelden in Gent dateren van 2008. Het gaat om de Blaarmeersen, de terreinen van Mariakerke, Muide en Hou ende Trou Zwijnaarde. Wat later kwamen daar Racing Gent Zeehaven en KVE Drongen (klein veldje) bij.  De levensduur van deze velden is 10 à 12 jaar.

Maar zoals al aangegeven, hierover binnenkort dus meer.


Motivatie kunstgrasterrein Wondelgem:

Er was in het meerjarenplan 2014-2019 budget voorzien om de KAA Gent ladies te kunnen huisvesten in Gent (voorheen speelden alle jeugdploegen U9 – U11 – U 13 – U 15 en één ploeg in provinciale) en de 2 seniorenploegen in Melle.

Gezien mijn beleid ook damesvoetbal in Gent sterker op de kaart wil zetten, was het een noodzaak om de belangrijkste damesclub in Gent een te voorzien van infrastructuur op Gents grondgebied.

Resul Tapmaz
Schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport