Elektronische identiteitskaart
De federale regering heeft op 1 februari 2008 bovendien beslist om het huidige model van verblijfskaarten voor vreemdelingen de komende twee jaar te vervangen door een elektronische identiteitskaart. Deze elektronische identiteitskaarten voor vreemdelingen krijgen dezelfde veiligheidselementen als de identiteitskaarten voor Belgen. Hiermee wil men de bestaande verouderde documenten aanpassen en een moderne dienstverlening bieden.
- Hoeveel elektronische identiteitskaarten moeten er nog worden uitgereikt aan Belgen in Gent?
- Hoeveel elektronische identiteitskaarten werden er in Gent tot nu toe al aan vreemdelingen uitgereikt?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Op het eerste luik van uw vraag kan ik u zeggen dat volgens de laatste beschikbare statistiek van 17 maart 2008 140.000 oude kaarten werden behandeld. Nog 42.000 dienen vervangen te worden. Dit komt overeen met 23 %. Ik kan u ook melden dat we daardoor op schema zitten.
Wat de specifieke gebruikers betreft zoals senioren in het algemeen en rusthuisbewoners in het bijzonder, worden bijkomende informatiesessies belegd door onze diensten, ook voor deze groepen om deze stelselmatig duidelijk te maken dat het uitreiken van die kaarten een noodzaak is en zelfs een wettelijke verplichting.
Dan kan ik u ook zeggen dat wij tegen het einde van dit jaar denken van met deze problematiek gedaan te hebben, dus ik denk dat wij dat tegen 2009 kunnen afsluiten.
Het zit ietsje anders voor de elektronische vreemdelingenkaart, mijnheer Souguir. Zoals u stelt werd in de gemeenteraad van 1 februari 2008 beslist de elektronische vreemdelingenkaarten in alle Belgische gemeenten uit te reiken. In de loop van de maand maart verzorgden de rijksregisters van de Dienst Vreemdelingenzaken - Vorming voor het Personeel van Steden en Gemeenten over de materie van elektronische kaarten voor vreemdelingen. De eerste gemeenten zouden dan in april kunnen starten met de uitreiking.
Wie krijgt een elektronische kaart? Zowel de niet EU-vreemdelingen als de EU-onderdanen zullen over een elektrische kaart kunnen beschikken. De niet EU-vreemdelingen ontvangen elektronisch een verblijfstitel, die de huidige witte kaart en de gele kaart zal vervangen. De EU-onderdanen ontvangen eveneens een elektronische kaart die dan de blauwe kaart zal vervangen. Deze kaart kan niet als een verblijfstitel worden gekwalificeerd, maar geeft aan dat de betrokkenen in onze registers zijn ingeschreven.
In Gent is de eerste uitreiking voorzien vanaf september 2008 omdat ondertussen de nodige technische aanpassingen dienen te gebeuren. Ik wil hier toch eventjes benadrukken, naar u en de raadsleden toe, dat naast de extra administratie die bij het invoeren van deze verschillende types elektronische kaarten hoort, het terugbrengen van de geldigheidsduur van elektronische kaarten tot 5 jaar in plaats van 10 jaar, een belangrijke extra werklast inhoudt voor de dienst, zonder dat daar vanuit het federaal niveau iets tegenover staat. Er zal dus bijkomend personeel dienen ingezet te worden, zeker als de groei van het aantal vreemdelingen zich, zoals het er nu naar uitziet, bestaat.
Ik hoop dat ik met dit antwoord volledig ben geweest.
Rita Uyttendaele
Schepen van Bevolking en Protocol en ambtenaar van de Burgerlijke Stand